Annons
X
Annons
X

Nätaktivister säkrar internet för iranierna

Internetaktivister med kopplingar till The Pirate Bay försöker nu säkra iraniernas tillgång till ett fritt internet.

Enligt Peter Sunde, en av grundarna av fildelningsportalen, vill man lära folk att ta sig ut på ett ocensurerat internet.

Foto: AP, THE PIRATE BAY

Protesterna i Iran

Fildelningsportalen The Pirate Bay har tillfälligt bytt namn till The Persian Bay. Med hjälp av hemsidan Why we protest försöker de skapa fria kommunikationsvägar på internet för iranierna.

Inför valet stoppade regimen Facebook och försökte även begränsa sms-trafiken i landet med syfte att försvåra oppositionens upprop och kontakter.

SvD har tidigare skrivit att ett av få sätt att kommunicera fritt var via mikrobloggen Twitter.

Annons
X

Peter Sunde förklarar i ett e-postmeddelande att syftet med namnbytet är att uppmärksamma det som händer i Iran och hjälpa till så mycket som möjligt genom att lära folk att kringgå censuren och kunna ta sig ut på ett nätet.

Enligt Sunde använder man sig av den så kallade TOR-tekniken och proxytjänster.

”TOR fungerar som ett nät ovanpå internet där man inte vet vem som är avsändare eller mottagare av trafik. Det är svårt att avlyssna och det är svårt att stoppa. Det är väldigt effektivt för att få igenom tidskritisk information som det faktiskt finns i Iran just nu”, skriver Peter Sunde.

Bakom initiativet står olika grupper människor och en del av dem är knutna till The Pirate Bay.

”Demokrati och yttrandefrihet är fundamentalt för hur vi lever. Det går inte att vara utan och måste försvaras till varje pris!”, skriver Peter Sunde.

Annons
Annons
X
Foto: AP, THE PIRATE BAY Bild 1 av 2
Foto: REUTERS Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X