Recension

AyeshteniNatacha Atlas - Ayeshteni

Under strecket
Publicerad
Annons

Ayeshteni är Natacha Atlas fjärde solo-cd. Precis som tidigare är grundkonceptet att blanda västerländsk elektronisk pop med arabisk traditionell sång. Atlas visar också upp en ny sida av sitt artisteri i ­arabifierade­ versioner av Jacques Brels Ne me quitte pas och Screamin' Jay Hawkins I put a spell on you.
Men i det stora hela tar skivan på ett mer påtagligt sätt avstamp i de nordafrikanska traditionerna jämfört med hennes tidigare produktioner. Det låter mer ­mellanöstern-pop­ och mindre brittisk världsmusik om Atlas nu.
Hon har bytt hemadress från Northampton till Kairo och det kanske hörs. Men samarbetet med brittiska Transglobal Underground, när det gäller arrangemang och produktion, fortsätter även på denna skiva.
I pressreleaser och annan reklam framställer man det som att Natacha Atlas ­kommit hem­ med sin musik. Hon har ju sina rötter i Nordafrika, även om hon vuxit upp i Europa. Men jag tycker inte riktigt hon lyckats.
Även om denna cd är mer övertygande än de tidigare har Natacha Atlas inte ännu tagit plats bland Nilens näktergalar i min skivsamling.

Dan Lundberg

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons