Annons
X
Annons
X

Nät-skola moderat lösning för skoltrött

Låt skoltrötta elever gå en internetbaserad skola. Det föreslår nu en moderat arbetsgrupp, som med hjälp av distansundervisning vill stötta utsatta unga.

Trots att det råder skolplikt i Sverige finns det barn och ungdomar som sällan eller aldrig syns i klassrummet. De ”vänder tidigt skolan ryggen eller lever under sådana omständigheter som inte gör att de går i skolan varje dag eller ens någon dag i månaden”, konstaterar den moderata arbetsgrupp som inför valet 2010 ska förnya partiets politik för unga.

Läget är ”inte acceptabelt”, och nu är det är dags att vidta åtgärder:

–Man måste anpassa undervisningen, organisationen och regelverket för de här ungdomarna, och ta bort de hinder som finns för att de ska kunna få en bra utbildning på sina villkor, säger riksdagsledamoten Mats Gerdau (m), ordförande i arbetsgruppen.

Annons
X

Moderaterna föreslår att utsatta unga, som struntar i de vanliga lektionerna, istället ska kunna gå i en nätskola – en internetbaserad distansutbildning.

–Nästan alla rektorer på högstadie- och gymnasieskolor har ju idag elever som inte är där, av något skäl. Men de finns ju ofta på nätet, förklarar Mats Gerdau.

Tanken är att eleverna, såväl i grundskolan som i gymnasiet, med teknikens hjälp ska kunna uppnå godkända resultat. ”Det viktiga är att man lär sig, inte var det sker någonstans”, skriver arbetsgruppen i sin kommande rapport. Idag är undervisning på distans bara tillåtet för vuxna och för barn till utlandssvenskar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Jag tror att det här skulle ge ungdomarna självförtroende, och de skulle se att lärande kan vara roligt.

  Mats Gerdau har inspirerats av England och Nya Zeeland. Där erbjuds elever på glid en dygnet-runt-kontakt med mentorer, genom så kallade Not-schools i virtuell miljö.

  –Det fungerar utomlands, och vi tror att det kan fungera här också, säger han.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X