X
Annons
X

Nästan varannan vuxen bantar

Varannan svensk har under de senaste åren följt en diet för att gå ner i vikt. Dessutom uppger hälften av alla föräldrar att deras barn varit medvetna om att mamma eller pappa går på diet. Det visar en ny undersökning.

Av SvD
undefined
Foto: COLOURBOX

Svenskarna gillar att banta. En ny undersökning visar att 43 procent har följt en diet för att gå ned i vikt de senaste två åren. Fördelningen mellan kvinnor och män är relativt jämn, 47 procent mot 39 procent.

En tredjedel väljer LCHF-dieten och på delad andraplats kommer 5:2 eller annan periodisk fasta samt GI. Men vi är inte särskilt långsiktiga i vår strävan efter att tappa kilon, 31 procent överger sina dieter redan efter några veckor.

LÄS OCKSÅ: LCHF har inte fått oss att rata bröd

Annons
X

En viktig detalj som framkom i undersökningen är hur barn och ungdomar påverkas av de vuxnas dieter. 42 procent av dem som bantar eller har bantat uppger att deras barn varit medvetna om förälderns diet. Två av tre upplever också att barn och ungdomar idag är mer fokuserade på mat och vikt än för tio år sedan. Många skyller detta på hur dieter och kroppsideal lyfts i media, men föräldrarnas påverkan anses också avgörande. 28 procent tror att barnens vikt- och matfokus beror på att föräldrarna bantar och 35 procent tror det beror på att föräldrar pratar mycket om vikt.

LÄS OCKSÅ: " Kan man nu säga att LCHF är bästa dieten?"

Undersökningen genomfördes av analysinstitutet Norstat på uppdrag av Viktväktarna. 1 000 personer i åldrarna 18-65 år deltog.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här

  SVD.SE

  Läs även

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X