Nästan bara Bach

Under strecket
Publicerad
Annons
 1. ”John Eliot Gardiner Bach Cantatas
  (Soli Deo Gloria/Naxos)
  Bach signerade alla sina kantater Soli Deo Gloria (Till Guds ära), John Eliot Gardiner har startat eget skivbolag med Bachs devis som bolagsnamn för att säkra ett monumentalt projekt - 51 cd-skivor omfattande samtliga kantater. Stilkänslig gestaltning av Monteverdi choir och English baroque soloists, liksom mestadels fina solister karakteriserar utgåvan. Dagboksbladen i skivhäftet med karaktär av vittnesmål är i linje med utgåvans sobra karaktär.
 2. Magdalena Kozená
  Lamento
  (Archiv Produktion/Universal)
  Ett exotiskt knippe kantater, valda ur Johann Sebastian Bachs arkiv av stjärnmezzon Magdalena Kozená. I den inledande kantaten av äldre brodern Johann Christoph, använder Kozená vibratot för att pensla fram färgerna i en skuggrik bild, även om det låga registret känns lite forcerat. Nästa generations chockerande världsliga ”Selma” och ”Amerikanskan” visar upp operamässig briljans och teatralitet, medan J.S. Bachs Vergnügte ruh
  släpper fram denna sångerskas säregna innerlighet.
 3. Thomas Quasthoff
  Bach Cantatas
  (DG/Universal)
  ”Det har funnits ögonblick i livet när jag hade föredragit döden framför det liv jag just då utstod”, medger den neurosedyn-skadade barytonen Thomas Quasthoff i texthäftet, som undertext till Korsstavs-kantaten, Der Friede sei mit dir och Ich habe genug. Quasthoff sjunger med humanism och värme, vilket kompenserar för röstens ibland fladdriga vibrato. Detta är en dramatisk röst, med Wagners Amfortas och Kung Marke på repertoaren, som visar överraskande fyllighet i orgeltonerna i Schlummert ein. Berlins barocksolister tillåter sig romantisk frasering motsvarande Quasthoffs i en inte helt ortodox men njutbar tolkning.
Annons
Annons
Annons