Nästa tyska regering på väg ge upp klimatmål

Angela Merkel vid ett vindkraftverk i Krempin utanför Rostock 2010. Arkivbild.
Angela Merkel vid ett vindkraftverk i Krempin utanför Rostock 2010. Arkivbild. Foto: Gero Breloer/AP/TT

Tysklands största partier ska ha enats om att ge upp ett centralt klimatmål, rapporterar flera tyska medier med hänvisning till källor med insyn i regeringssamtalen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det tidigare målet att minska koldioxidutsläppen med 40 procent till 2020 bedöms av förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska union och Socialdemokraterna inte vara rimligt. Partierna sitter under veckan i sonderingssamtal i Berlin, med ett förnyat regeringssamarbete som möjlig följd.

Klimatpolitiken var en stötesten under fyrpartssamtalen mellan kristdemokrater, liberaler och gröna tidigare i höst – förhandlingar som havererade på grund av alltför stora skillnader mellan partierna. Samsynen mellan CDU/CSU och SPD tycks vara större och i stället för 2020 siktar partierna på att nå målet någon gång i början av 2020-talet, enligt Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), som har tagit del av ett utkast från en arbetsgrupp som bildats inom ramen för regeringssamtalen. Ett annat befintligt mål – att minska utsläppen med 55 procent till 2030 i förhållande till 1990 – ligger dock fast, enligt RND. Så sent som i september försäkrade Merkel i en tv-debatt att 40-procentsmålet skulle uppnås till 2020.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons