Nästa partiledare trolig mittfältare

Mona Sahlin har släppt loss Socialdemokraternas höger- och vänsterfalanger, som hölls i strypkoppel under Göran Persson. Men striden kommer inte att avgöra vem som leder partiet: Nästa partiledare hämtas sannolikt ur partiets breda mittfåra.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det har rått vapenvila i över tio år, men nu är den över. Och viktiga aktörer i Socialdemokraternas höger-vänsterstrider från 1990-talet står kvar på samma politiska positioner i dag. Håkan Juholt är nu distriktsordförande i Kalmar, och var en av dem som drog i gång den debatt om partiledningens ansvar som ledde till Mona Sahlins fall i söndags. Men redan på S-kongressen 1993 gjorde Juholt vänsteruppror mot partiledningen, och dåvarande partisekreteraren Mona Sahlin. S-ledningen ägnade sig bara åt att ”justera en förtorkad borgerlig åtstramningspolitik” enligt Juholt, som fick kongressens stöd för att en expansiv ekonomisk politik var den rätta vägen ur 1990-talskrisen.

Det är en klassisk höger-vänsterkonflikt inom socialdemokratin. Ska staten bekämpa ekonomiska kriser med besparingar eller genom satsningar? Det första alternativet kan innebära nedskärningar i välfärden och är ”förnyarnas”, alltså partihögerns, och oftast partiledningens linje.

Annons
Annons
Annons