Annons
X
Annons
X

Nästa LO-chef borde se till medlemmarna

(uppdaterad)
Wanja Lundby-Wedin.
Wanja Lundby-Wedin. Foto: TOMAS ONEBORG / SVD

Hon g
av oss en av 2000-talets värsta presskonferenser. Vid sidan om Kungens bladvändande i vintras är Wanja Lundby-Wedins besynnerliga nattmangling efter AMF-avslöjandena det mest plågsamma pressmötet jag sett. Det tog över en timme och när allt var klart hade inte en enda fråga besvarats. Varför man alls kallat dit medierna var den stora gåtan för det pressuppbåd som väntat hela söndagskvällen i LO-borgen.

Det mesta vi skulle kunna minnas av Lundby-Wedins tid som LO-ordförande överskuggas av AMF-affären. Detta inte bara för att den inträffade ganska nyligen. LO har inte bjudit på någon idédebatt inom Rörelsen på länge. Snarare har LO:s mest kompetenta krafter lämnat under 2000-talet – som Jan Edling och Irene Wennemo.

AMF-skandalen var bara den sista i en rad droppar som metodiskt har urholkat förtroendet för LO-toppen. Samtidigt som medlemskåren reagerade med stor ilska på AMF-debaclet kunde man höra ledningen sluta leden. Seko och Byggnads var kritiska, men Kommunals Ylva Thörn förklarade att Wanja gör ”ett fantastiskt jobb” och Stefan Löfven hade inga synpunkter på LO-basen, trots att de guldkantade avtalen var ”fullständigt oacceptabla”.

Annons
X

För att blidka opinionen lämnade LO-basen flera styrelseuppdrag, däribland AMF-pension och styrelserna i AFA-bolagen, som förvaltar kollektivavtalade trygghetsförsäkringar. Men i Socialdemokraternas verkställande utskott satt hon kvar! Det var ett symptomatiskt val. Lundby-Wedin släppte alltså hellre taget om bolag med koppling till medlemmarnas trygghet än om det parti som bara lockar runt hälften av medlemskårens stöd.

Sällan har LO-ledningen visat någon ambition att analysera om det är rimligt att fortsätta pumpa in pengar och valarbetare i ett parti som allt färre medlemmar stödjer. De upp- och nedvända affischerna på Alliansens partiledare i somras var ännu ett exempel, och mycket riktigt gillade medlemmarna inte alls den smutsiga kampanjstilen.

En ledning med markkontakt hade begripit det på förhand. Det kan däremot inte ett toppskikt som ser vanliga arbetares tillskott i plånboken (tack vare jobbskatteavdraget) som en irriterande motgångsfaktor i valkampanjen.

När LO byter ordförande 2012 behöver de någon med mod och styrka att vara den där kraften som jobbar för medlemmarna – inte för partiet.

Annons
Annons
X

Wanja Lundby-Wedin.

Foto: TOMAS ONEBORG / SVD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X