Annons

Nästa Gripen i fokus för svensk-brittiskt samarbete

Storbritanniens flygvapenchef Sir Stephen Hillier och hans svenska motpart Mats Helgesson ska samarbeta om framtidens stridsflyg.
Storbritanniens flygvapenchef Sir Stephen Hillier och hans svenska motpart Mats Helgesson ska samarbeta om framtidens stridsflyg. Foto: Ed Wright/Brittiska försvarsministeriet/RAF Photo

Nya Gripen E har inte levererats än, men svenska staten och Saab börjar redan förbereda för efterträdaren. Ett nytt samarbete med Storbritannien kan styra utvecklingen av svenskt stridsflyg i många decennier framöver.

Under strecket
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist vill utveckla det svenska stridsflyget.

Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 1

Stora försvarsprojekt brukar dra igång med en pampig invigning. Så var det också på fredagen när Sverige och Storbritannien inledde det som troligen blir ett nära samarbete kring utvecklingen av framtidens stridsflyg.

För samtidigt som Saab presenterade sin rapport för andra kvartalet i Stockholm, framträdde försvarsminister Peter Hultqvist (S) på den brittiska flygmässan RIAT. Där följdes han av bland annat av de svenska och brittiska flygvapencheferna och av Marcus Wallenberg, ordförande för försvarsindustriföretaget Saab.

Annons
Annons
Annons