Nästa generation Audi A3

Ungdomsbilen Audi A3 kommer ny som generation II. Längre, bredare och lägre än sist - och med större hjul, 16 tum är standardmåttet, men på högsta utrustningsnivån Ambiente ingår 17-tummare.

Under strecket
Publicerad
Annons

De första modellerna är tvådörrars, med begränsad komfort för dem som ska in i baksätet, men bilen kommer så småningom även fyrdörrars. Den karossversionen såldes till sju av tio svenska köpare av den förra A3-generationen.

Till en början kommer den tekniskt uppgraderade men också dyrare A3-an med 1,6-litersmotor på 102 hk (pris från 184 000 kronor), med en tvåliters bensinmotor på 150 hk (från 209 900 kronor) samt med en stark tvålitersdiesel på 140 hk med fyrventilersteknik, pris från 215 000 kronor. Så småningom kommer en riktig rysare med en 3,2-liters V6-motor som ger 250 hk och noll till hundra på 6,5 sekunder. Ny teknik på alla är elstyrning med progressiv servo (starkare i lågfart) och chassiet håller hög nivå, visar den första provturen. Fast 1,6-litersmotorn, som var storsäljare i förra generationen, är för seg för att motsvara den kurvvilliga egenskaperna. 2-litersmotorn låter inte lika sportigt, men ger bättre valuta för det fina chassiet.

Annons
Annons
Annons