Nascimentos spröda röst håller ännu

kvinnlig inspiration När de brasilianska fotbollsfesterna sedan länge ebbat ut på Mosebacke-terrassen, har det blivit dags för fyra dagars brasiliansk musikfestival. Dragplåstret är Milton Nascimento, som uppträder i kväll.

Under strecket
Publicerad
Annons

Milton Nascimento är en av Brasiliens mest älskade artister som slog igenom på 60-talet med sin säreget spröda röst. Kvinnliga sångerskor inspirerade honom och det var ingen mindre än Ray Charles som räddade honom från undergång när han gick in i målbrottet, berättar han.
Förra året fick Gilberto Gil Polarpriset. Kollegan Milton Nascimento är en minst lika älskad kvalitetsartist i Brasilien som haft sina toppar och dalar under sin 40-åriga karriär. Musikkollektivet Clube da esquina med Milton Nascimento i spetsen blev den viktigaste musikrörelsen inom brasiliansk populärmusik efter att Gilberto Gils och Caetano Velosos revolutionära tropicália-rörelse upphört på 70-talet.

Liksom de flesta av de allra bästa brasilianska musikerna är Milton Nascimento självlärd singer-songwriter som med sin melodiska fingertoppskänsla influerat generationer både nationellt och internationellt, inte minst många jazzmusiker i Sverige. Men det var den spröda och säregna rösten som fick Brasiliens stjärnsångerska Elis Regina
att utbrista ”Om Gud hade en röst så skulle det vara Miltons”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons