Nasasond med dansk kamera på väg mot Mars

Rymdraketen från ULA – ett samarbete mellan Boeing och Lockheed Martin – lastad med Perseverance på Cape Canaveral i Florida. Bild från tidigare i veckan.
Rymdraketen från ULA – ett samarbete mellan Boeing och Lockheed Martin – lastad med Perseverance på Cape Canaveral i Florida. Bild från tidigare i veckan. Foto: JOEL KOWSKY/AFP/TT

Danmark bidrar med kameran när USA:s rymdmyndighet Nasas nya sond nu har inlett resan till Mars.

– Go, Mars 2020! utropade en av flygledarna i Nasas direktsändning när den jättelika Atlas-raketen planenligt lyfte från Florida.

Under strecket
Henrik Samuelsson / TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

USA är därmed trea i sommarens prestigefyllda kapplöpning till Mars – nyligen skickades Förenade arabemiratens sond al-Amal och Tianwen-1 från Kina mot vår röda grannplanet. Anledningen till rusningen just nu är att jorden och Mars snart befinner sig så nära varandra som omloppsbanorna tillåter. Det går alltså extra snabbt och lätt att ta sig dit.

Ombord på Atlas-raketen som avfyrades klockan 13.50 svensk tid på torsdagen finns rovern Perseverance, som beräknas anlända till Mars i februari nästa år. Rovern är ungefär lika stor som en vanlig personbil, och ska rulla runt i Jezero. Det är en krater som för miljarder år sedan tros ha varit fylld av vatten – och därmed anses lovande i jakten på bekräftelse av att Mars en gång haft primitiva former av liv.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons