Narkotikapolitiken skadar människor

Att straffa dem som missbrukar narkotika är fel väg. Nu måste även politikerna inse att ett helt drogfritt samhälle inte är realistiskt. Istället för att jaga de utsatta bör staten lindra skador för individer och samhälle, skriver bland andra Fredrick Federley (C).

Artikeln publicerades 3/11–2011

Under strecket
Publicerad
Annons

Den senaste tiden har det höjts röster från politiskt håll om ökade insatser mot narkotika, framförallt mot cannabis. Vad många av dagens verksamma politiker inte förstår är att kriget mot drogerna också är ett krig mot den enskilde narkomanen och som alltid då krig utkämpas så lider och dör människor. Men inte nog med det – kriget kostar också staten stora summor skattemedel.

Allt fler aktörer har börjat inse problemen med den typ av politik som förs i Sverige och i USA; det så kallade ”the war on drugs”. Human Rights Watch och Internationella Röda korset har fått medhåll av den rapport i ämnet som publicerades för några månader sedan; undertecknad av bland andra Kofi Annan, Richard Branson och Thorvald Stoltenberg. Värt att notera är att flera är före detta politiker med god kunskap om effekterna av en hård och moraliserande förbudspolitik.

Annons
Annons
Annons