Annons

Närkontakt med Gambia

Safari Att ge sig ut på upptäcktsfärd fördjupar mötet med ett land. I det fattiga Gambia reser charterturisterna ut i byarna.

Under strecket
Publicerad

En safari i Gambia innebär varken noshörning, lejon eller zebror. I stället lämnar man hotellivet för en dagsutflykt till människorna, byarna och naturen. Visst passerar vi långsvansade apor, ser örnar sväva över marken och anar både hyenor och gamar. Men mer djurliv blir det inte. Förutom när vår guide Musa ger oss en live-demonstration om hur ilskna termiter organiserar sig förstås.
Vår safari utgår från turistområdet i Bakau där Gambiafloden möter havet. Därifrån reser vi söderut, längs huvudvägen som förbinder landet med övriga Västafrika. Första stoppet är en bondmarknad. Där handlar kvinnor i färgstarka huvudbonader mango, brödfrukt och röd piri-piri. På en ljugarbänk under ett stort skuggigt träd klämmer ett dussin män ihop sig.

– Kvinnorna gillar inte att deras män går dit, upplyser Musa i förbigående. De tror att männen bara planerar att skaffa sig yngre fruar.
Gambia är övervägande muslimskt och månggifte en realitet.
När vi svänger in på en grusväg med djupa kraterhål börjar den vita lastbilen
kränga vilt. Hastighetsmätaren ramlar ner mot tio, stora grenar sveper rakt in i den öppna bilen. Så ser de flesta vägar ut.
Ute på savannen kommer vi till Jambanjelly School, en grundskola med 1 700 elever. Bänkarna är av svensk 60-talsmodell och mycket riktigt skänkta av en pensionerad lärarinna från Dalarna.
Läraren Kabbs N”jie har satt upp fyra handgjorda planscher om hiv och aids som han pekar på.

Annons
Annons
Annons