Annons
X
Annons
X

Närkontakt för jobben

SAMFÖRSTÅND LO och Svenskt Näringsliv är på väg mot ett nytt samförstånd. Siktet är inställt på både ett nytt huvudavtal och på att agera gemensamt gentemot de politiska partierna. Energipolitiken är ett av flera samarbetsområden.

Urban Bäckström och Karl-Petter Thorwaldsson.
Urban Bäckström och Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: SCANPIX

SVD I ALMEDALEN

LÄS MER:
”LO-basen dundrar mot Riksbanken”

ALMEDALEN Den nye LO-ord- föranden Karl-Petter Thorwaldsson och Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström har ätit middag tillsammans, de har träffats för att dricka kaffe och pratat i telefon. Efter en lång period av växande motsättningar och maktkamp mellan arbetsmarknadens två tunga organisationer har Urban Bäckström Karl-Petter Thorwaldsson funnit varandra.

Det bäddar för förändringar.

Annons
X

– Vi har möjlighet att återbygga det samförstånd som fanns under stora delar av efterkrigs- tiden, säger Urban Bäckström till SvD Näringsliv.

Karl-Petter Thorwaldsson berättar att de båda redan vid sitt första möte, veckan efter LO-kongressen, enades om att i ett läge med 410 000 arbetslösa så krävs det samarbete.

LÄS MER:
”Att ta ansvar är att göra något”

– Vi kan inte sitta på varsitt kontor och tjura över att vi haft 20 år med dåliga relationer. Kan vi hitta saker som gör att vi får folk i arbete så måste vi göra det, säger han till SvD Näringsliv.

I höst inleder LO och Svenskt Näringsliv samtal om en bättre omställning på arbetsmarknaden, för både företag och anställda. Mer än samtal är det ännu inte, men vid ett LO-seminarium i Almedalen i går skakade de båda hand på att de ska försöka nå fram till ett omställnings- avtal.

Det är också syftet med de förhandlingar som Svenskt Näringsliv ska föra efter sommaren med tjänstemännen i PTK. Omställningsavtalen är första steget på vägen mot ett nytt Saltsjöbads- avtal. Tanken är, förklarar Urban Bäckström, att nästa steg ska bli ett förhandlingsavtal för hela arbetsmarknaden och därefter, förhoppningsvis, ett nytt huvudavtal som ersätter det historiska avtalet från 1938.

– När jag resonerar med Karl-Petter Thorwaldsson så känner jag att det kan finnas utsikter till det. Men vi ska inte underskatta svårigheterna. Det är våra respektive organisationer som ska underteckna ett sådant avtal och det finns många människor och intressen som ska enas.

LÄS MER:
”S och M skyller på varandra om den politiska stiltjen”

Bytet av ordförande i LO är en del av förklaringen till islossningen. ”Han tittar med nya ögon”, säger Urban Bäckström. Men bakgrunden är också att både LO och Svenskt Näringsliv är irriterade över vad de anser är politisk stiltje och reformstopp. De båda organisationstopparna har snabbt funnit fem områden där de gemensamt efterlyser block- överskridande beslut i riks- dagen.

De är överens om att det nu krävs stora investeringar på utbyggd infrastruktur och, efter inspel från LO, även ökat bostadsbyggande, en stor satsning på forskningen och bättre matchning av arbetslösa mot lediga jobb. Enigheten gäller också om energipolitiken.

– Där tycker vi samma sak, vi måste få en blocköverskridande energipolitik, säger Urban Bäckström.

Samsynen mellan LO och Svenskt Näringsliv ska pressa partierna att agera. Det är tanken från båda sidor.

LÄS MER:
”Statsvetare kritiserar regeringen för avstanning”

– De politiska partierna måste släppa prestigen och sätta sig ner och diskutera. Har man inte majoritet i riksdagen är det inte konstigt att söka sig över blockgränsen. Det måste Fredrik Reinfeldt göra. Och Stefan Löfven bör sträcka ut en hand, även om initiativet måste komma från regeringen, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det är en väldig kraft i om vi som representerar 1,6 miljoner löntagare och 60 000 företag kan enas om delar av näringspolitiken. Då blir det en stark påtryckning, säger Urban Bäckström.

Båda säger att de välkomnar moderatledaren Fredrik Reinfeldts utspel om att regeringen kan bidra till en ”pakt för jobben” i en trepartsuppgörelse. Men Urban Bäckström markerade också vid seminariet i går att ”om Borg och Reinfeldt försöker ta över och börja styra och ställa, då packar vi ihop.”

– Men så uppfattar jag inte tanken, de kommer inte att försöka styra och ställa, säger han.

Karl-Petter Thorwaldsson tror att moderatledarens utspel kommer som en följd av intervjuerna i SvD Näringsliv nyligen med
honom själv och
Bäckström.

– Det blev nog tydligt för regeringen då att det är nytt ljud i skällan från Svenskt Näringsliv och LO, säger han.

LÄS MER:
”Nye LO-basen tar strid mot vårdvinster”

Annons
Annons
X

Urban Bäckström och Karl-Petter Thorwaldsson.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X