”Narkomanvården behöver få en nationell strategi”

Beroende av opiater, som heroin och morfin, intar en särställning bland beroende­tillstånd. Risken att dö är högre än för andra substanser – och högre än för patienter med flertalet cancerformer. Nu krävs en nationell strategi för behandling av opioidberoende, skriver ett flertal debattörer.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Heroinet är nu återigen på frammarsch, sannolikt delvis på grund av sönder­fallet i Afghanistan, skriver författarna.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Annons

I februari utkom Socialstyrelsens nya ”Föreskrifter och allmänna råd om läkemedels­assisterad behandling vid opioidberoende”. Med föreskrifterna elimineras de sista hind­ren mot att personer med allvarligt opioid­beroende ska få effektiv behandling, baserad på normala medicinska ställningstaganden.

Samtidigt saknas dock en nationell strategi för att säkerställa att behandlingen blir av god kvalitet. Undermålig behandling ger dåliga resultat, och bäddar för läckage av narkotiska läkemedel till gatu­missbruk, med risk för dödliga överdoser. En sådan utveckling skulle urholka förtroendet för behand­lingen bland politiker och allmänhet. Då finns en risk att pendeln svänger tillbaka till gamla tiders restriktioner och repressiva förhållningssätt.

Annons
Annons
Annons