Narkomaner bakom ratten ökande problem

Under strecket
Publicerad
Annons

Sedan det blev tillåtet för polisen 1999 att ta blodprov och urinprov på bilförare, som misstänks vara narkotikapåverkade, har antalet drogpåverkade bilförare ständigt ökat. De är nu mer än en tredjedel så många som fastsatta rattfyllerister.
Totalt i hela landet tog polisen 4 645 narkotikapåverkade bilförare förra året. Siffrorna ökar månad för månad och årets halvårssiffror tyder på att det kan bli närmare 5 000 vid årets slut. I Stockholm är utvecklingen densamma. Drygt en tiondel av de narkotikapåverkade förarna tas av polisen i Stockholms län.

– Det är skrämmande siffror, säger Kent Fernström, chef för trafikpolisen vid rikspolisstyrelsen. Men det är osäkert om de ständigt ökande siffrorna beror på att polisen har blivit bättre på att sätta fast narkotikapåverkade förare eller på att antalet faktiskt ökar.
I Norge, där blodprov tas direkt vid rutinkontroller, upptäcks nästan lika många narkomaner i trafiken som vanliga rattfyllerister. Skillnaden är nog inte så stor mot i Sverige, utan norska
polisen är helt enkelt bättre på att upptäcka narkomanerna, tror Hans Laurell, specialist på rattfyllerifrågor vid Vägverket.

Annons
Annons
Annons