”Narkolepsidrabbade kan få upp till 10 miljoner”

Statens del träder in när läkemedelsförsäkringens ersättningstak för skador på grund av Pandemrix nås, skriver författarna.
Statens del träder in när läkemedelsförsäkringens ersättningstak för skador på grund av Pandemrix nås, skriver författarna. Foto: Tomas Oneborg

Nu inför vi en ny lag om statlig ersättning för dem som drabbats av narkolepsi efter vaccination. Det individuella ersättningstaket kommer att vara 10 miljoner kronor per person, som sammanlagd ersättning från läkemedelsförsäkringen och staten, skriver representanter för Socialdemokraterna och Alliansen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

I juni 2009 deklarerade WHO en pandemi av influensan A(H1N1), den så kallade svininfluensan. En stor del av befolkningen i Sverige vaccinerade sig med Pandemrix. Detta minskade smittspridningen och bidrog sannolikt till att antalet dödsfall i Sverige var lägre än i många andra länder.

Redan 2010 kom det dock in rapporter till Läkemedelsverket om fall där man misstänkte att personer drabbats av narkolepsi i samband med vaccineringen. Cirka 450 fall, däribland många barn och unga, har sedan dess anmälts till Läkemedelsförsäkringen. Narkolepsi är en neurologisk och kronisk sjukdom som kan medföra allvarliga följder för de drabbade och deras familjer. Sjukdomen kan i hög grad påverka livssituationen, såväl vad avser livskvalitet som förmågan att fullfölja studier eller arbete.

Annons
Annons
Annons