Annons
X
Annons
X

Näringsministern vill sälja resten av SAS

Staten vill inte vara en långsiktig ägare av SAS och planerar att göra sig av med resten av sina aktier i flygbolaget. Det säger Mikael Damberg efter att regeringen inlett en försäljning av sina aktier. Men det finns ingen tidsplan för försäljningen.

[object Object]
Näringsminister Mikael Damberg (S) öppnar för en försäljning av resten av statens aktier i SAS. Foto: Johan Nilsson/TT, Marcus Ericsson/TT

– Ägandet i SAS har historiska orsaker, och förutsättningarna har förändrats så mycket att vi inte ser att staten är den bästa långsiktiga ägaren av ett kommersiellt flygbolag.

Vi bedömer att det är rätt tid nu.

Det sa näringsminister Mikael Damberg (S) efter att regeringen tillkännagivit att man börjat sälja av sina aktier i flygbolaget Scandinavian Airlines, mer känt som SAS.

Annons
X

SAS har ägts av de svenska, norska och danska staterna sedan 1940-talet tillsammans med bland annat Wallenbergsfären. På torsdagen meddelade regeringen att man gjort sig av med aktier till ett värde av 214 miljoner kronor och nu endast äger 17,2 procent av de så kallade stamaktierna i SAS. Näringsministern förklarar varför försäljningen sker just nu:

– Vi bedömer att det är rätt tid nu, både därför att det är bra marknadsförutsättningar nu men också att bolaget står starkare i dag. Det är rätt tid att kunna börja avyttrandet av det statliga ägandet, säger han.

Mikael Damberg gör klart att staten på sikt vill göra sig av med hela sitt ägande i SAS, men när man planerar att ha hela bolaget ska vara sålt vill han inte säga.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det finns en lock-up på 180 dagar då vi förbundit oss att inte sälja fler aktier, därefter kommer vi att fortsätta analysera situationen om marknadsförutsättningarna är bra och ifall bolaget är i en sån situation att det är bra att minska ägandet ytterligare.

  Han medger dock att det blev en rabatt på ca 5 procent på aktierna.

  Riksdagen beslutade redan 2009 att SAS kunde säljas, det var under regeringen Reinfeldt, men både S och MP är också för en försäljning. Vänsterpartiet motsätter sig all försäljning av statliga bolag.

  Det har länge förekommit spekulationer om en försäljning av hela SAS, men nu prövar regeringen i stället att sälja av aktierna lite i taget, något som Damberg ser positivt på.

  – De erfarenheter som vi har sett än så länge har varit positiva. Vi fick aktierna sålda till ett pris som vi tycker är bra, säger Mikael Damberg.

  Han medger dock att det blev en rabatt på ca 5 procent på aktierna, men att det låg inom spannet för vad man är räknat med.

  Finns det fler bolag som ni inte vill vara långsiktiga ägare i?

  – Vi har ett försäljningsmandat på några andra bolag från riksdagen, men i dag handlar det bara i SAS.

  Det är instititutioner som köpt statens aktier, men Damberg har inte sett hela listan på köpare.

  Den Wallenbergkontrollerade stiftelsen ”Knut och Alice Wallenbergs stiftelse” äger i skrivande stund cirka 7 procent av SAS. De bekräftar till SvD Näringsliv att de inte har köpt fler aktier i flygbolaget under försäljningen, men vill inte kommentera att staten nu minskar sitt ägande.

  ”Vi vill inte recensera hur andra ägare väljer att agera”, skriver Oscar Stege Unger, talesperson för Wallenbergstiftelserna.

  Vi har länge varit överens över blocken om att det inte är ett statligt kärnuppdrag att äga flygbolag.

  Från Alliansens sida ser man positivt på försäljningen. Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström menar att enda anledningen till att det dröjt med en försäljning är att SAS inte gått att sälja.

  – Vi har länge varit överens över blocken om att det inte är ett statligt kärnuppdrag att äga flygbolag. Men det har varit svårt att bli av med SAS, så det här kan mycket väl vara en väg framåt för att sprida ägandet, säger Emil Källström.

  Att svenska staten planerar att bygga höghastighetståg, samtidigt som man på sikt lämnar kontrollen över flygbolaget ser inte Mikael Damberg som ett problem. Han är inte orolig att inrikesflyget riskerar att bli utkonkurrerat.

  – Det är inte så att staterna i dag bestämmer vilka linjer som SAS flyger i dag. Man flyger därför att det finns kunder som behöver resa i vårt land. Vi använder inte vårt ägande på det sättet.

  Äger ni fortfarande SAS om tre år?

  – Det får vi se, vi har inte satt någon tidsplan. Jag kan bara konstatera att dagens försäljning har varit lyckosam, säger Mikael Damberg.

  Annons

  Näringsminister Mikael Damberg (S) öppnar för en försäljning av resten av statens aktier i SAS.

  Foto: Johan Nilsson/TT, Marcus Ericsson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X