Annons
X
Annons
X

Näringslivets nestor: 72 år och långt till pension

Lars G Nordström är en av svenskt näringslivs grand old men. 72 år gammal är han fortfarande aktiv som styrelseordförande i Vattenfall – där han nu tampas med en av sina största utmaningar. Några planer på pension verkar inte finnas på agendan.

[object Object]
Lars G Nordström, 72 år gammal och långt från pension. Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Lars G Nordström tog över rollen som styrelseordförande för Vattenfall 2011. Redan då hade kurvorna börjat peka nedåt för det tidigare mycket vinstdrivande bolaget. I sviterna av flera misslyckade affärer med köpet av Nuon och kärnkraft tampas styrelseordförande nu med huvudvärken kring Vattenfalls försäljning av det tyska brunkolet.

Lars G Nordström har erfarenhet av bolagsproblem sedan tidigare, men då har han kommit relativt lindrigt undan. Han satt som styrelseledamot i Telia Sonera mellan 2007 och 2010 – mitt i bolagets pågående affärer i Uzbekistan. Men han personligen blev aldrig föremål för någon granskning.

Processen med Vattenfalls försäljning av det tyska brunkolet inleddes för över ett år sedan. Sista dagen för att lägga bud var i förra veckan. De som utmålats som en av de mer seriösa budgivarna, det tjeckiska energibolaget CEZ, meddelade att de inte kommer lägga något bindande bud och hänvisar till de låga elpriserna och osäkerheten kring nedläggningar av tyska kolkraftverk. Däremot står det klart att ett annan tjeckisk aktör, EPH, har lagt ett bud.

Annons
X

Men hur affären slutar återstår att se, då buden noga ska övervägas av styrelsen utifrån ekonomiska-, miljö- och politiska aspekter, innan det lämnas över till ägarna, det vill säga regeringen, som i slutändan avgör affären.

Lars G Nordström är rutinerad när det gäller företagsledande befattningar. Förutom uppdrag i Telia Soneras styrelse har han även varit styrelseordförande för Kungliga Operan, vd och koncernchef på Nordea Bank och efter det vd och koncernchef för Posten Norden. Trots arbetet som styrelseordförande har Lars G Nordström forfarande flera uppdrag utanför Vattenfall, han är bland annat styrelseledamot i Viking Line. Han har tidigare fått kritik riktad mot sig angående just de många sidojobben i kombination med tunga styrelseposter.

**Att gå i pension **verkar inte 72-åringen ha några planer på. Lars G Nordström är berömd för att ta jobb på övertid, när han tidigare hade tänkt gå i pension hoppade han istället in som vd på Posten efter att den före detta vd:n Erik Olsson fått sparken. Där fick han i uppdrag att leda arbetet med att slå samman Posten AB och Post Danmark, bland annat tack vare sin erfarenhet av den bankfusion som bildade Nordea.

Lars G Nordström hamnade i blåsväder 2008 då han kritiserades för sin månadslön på 900 000 kronor hos Posten. Samtidigt fick han även en pensionsersättning på fem miljoner kronor per år för sitt tidigare arbete hos Nordea. Men han överraskade alla när han i en intervju i TV4 berättade att han tänkte avstå lönen från Posten av hänsyn till medarbetarna och kunderna, men även för att han inte ville framstå som girig.

– Jag inser att det här är en hopplös diskussion att föra. Därför har jag bestämt mig för att, av hänsyn till Posten, medarbetarna i Posten, kunderna i Posten och mig själv, för jag gillar inte att det antyds att jag är girig, att avstå från lönen. Den som jag fått hittills och den jag kommer få under det här korttidsengagemanget, sa Lars G Nordström då till TV4.

Trots sitt just nu tuffa uppdrag som styrelseordförande i krisande Vattenfall verkar inte Lars G Nordström ha några planer på att dra sig tillbaka. I en intervju med Dagens Industri säger han att det är upp till bolagsstämman att bestämma.

– Jag känner mig inte för gammal eller trött. Jag är inte så lättskrämd av utmanande uppdrag och vill gärna bidra till att få Vattenfall tillbaka på spåret, sa han till DI.

Håll dig uppdaterad – få SvD Näringslivs nyhetsbrev

Anmäl dig här

Annons

Lars G Nordström, 72 år gammal och långt från pension. Arkivbild.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X