Näringslivet måste ta sig an unga

Låt inte regeringens goda satsning på unga stanna vid politik. I Tyskland har staten lagt ansvaret för programmet för yrkesutbildningarna helt på näringslivet. Näringslivets engagemang krävs också i Sverige om satsningen ska bli framgångsrik. Men är det berett till det? frågar Ralph-Georg Tischer.

Under strecket
Publicerad
Statsminister Reinfeldt besöker ett lärlingsprojekt i Borås.
I debatten om den höga svenska arbetslösheten tas det tyska lärlingssystemet upp som ett gott exempel, skriver Ralph-Georg Tischer, vd för Tysk-Svenska Handelskammaren.

Statsminister Reinfeldt besöker ett lärlingsprojekt i Borås. I debatten om den höga svenska arbetslösheten tas det tyska lärlingssystemet upp som ett gott exempel, skriver Ralph-Georg Tischer, vd för Tysk-Svenska Handelskammaren.

Foto: ADAM IHSE/SCANPIX
Annons

I diskussioner om ungdomsarbetslösheten refereras ofta till Tyskland. I Tyskland är ungdomsarbetslösheten rekordlåg jämfört med övriga EU-länder, 8,6 procent mot över 22,9 procent i Sverige, enligt Eurostat. Det beror till stor del på den goda konjunkturen och utbildningspolitiska faktorer, men näringslivets sociala ansvarstagande spelar också en viktig roll.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons