Annons
X
Annons
X

Näringslivet bävar inför framtiden

Schweiziska näringslivet bävar efter att landet röstat för begränsad invandring från EU-länderna. Beslutet befaras slå mot både företag och Schweiz blomstrande ekonomi.

Foto: ANJA NIEDRINGHAUS

Besvikelse blandat med förvirring och oro. Så kan reaktionerna i det schweiziska näringslivet sammanfattas efter söndagens uppmärksammade folkomröstning. En hårfin majoritet, 50.3 procent, röstade för att begränsa invandringen från EU genom att införa årliga kvoter. Valdeltagandet var ovanligt högt, 55.8 procent.

– Detta kommer ofelbart att ha en negativ inverkan på företag och arbetsmarknaden i Schweiz. Vi kommer kanske redan att känna av det under detta år. Det skapar ett osunt ekonomiskt klimat, varnar ekonomiprofessorn Yves Flückier vid universitetet i Genève.

Resultatet i folkomröstningen är en mardröm för regeringen och näringslivet. Schweiz har sedan 2007 avtal med EU som innebär fri rörlighet för personer och arbetstagare. Varje år invandrar omkring 80 000 personer till Schweiz, varav flertalet från EU-länder. Söndagens resultat innebär att regeringen måste omförhandla EU-avtalet inom tre år – fast det är oklart hur stora kvoterna ska vara. Och EU har förklarat att de inte är intresserade av några omförhandlingar.

Annons
X

– Resultatet i omröstningen sänder en klar signal mot öppna marknader, och riskerar att allvarligt skada schweiziska företag som är aktiva internationellt och som bidrar till vårt välstånd, menar internationella handelskammaren i Schweiz.

Nu väntar en tuff och osäker tid. Många företag och institutioner oroar sig för att inte längre kunna anställa nödvändig personal. De schweiziska läkemedelsbjässarna Roche och Novartis samt livsmedelsjätten Nestlé är exempelvis starkt beroende av utländsk arbetskraft.

Omkring 45 procent av anställda inom landets sektor för läkemedel, kemi och bioteknik är utlänningar. Många kommer från grannländerna Tyskland och Frankrike. Men även många småföretag inom service- och vårdsektorn är beroende av arbetskraft från EU-länderna, framförallt Italien, Frankrike och Tyskland.

”Enligt den liberala politikern Christa Markwalder är Schweiz enda land i Europa tillsammans med Luxemburg, vars invandrare i allmänhet är bättre utbildade än den inhemska befolkningen”

Det är framför allt välutbildade och specialiserade européer som företagen i Schweiz behöver. Detta är annorlunda jämfört med invandring i andra europeiska länder. Hela 69 procent av EU-medborgarna som kom till Schweiz mellan 2010 och 2012 var kvalificerad arbetskraft, jämfört med genomsnittet 35 procent inom hela EU, enligt OECD. Ofta söker företagen personal som inte går att hitta i Schweiz. Enligt den liberala politikern Christa Markwalder är Schweiz enda land i Europa tillsammans med Luxemburg, vars invandrare i allmänhet är bättre utbildade än den inhemska befolkningen.

Invandringen har hjälpt Schweiz att bli dagens ekonomiskt välmående land, menar många. Det är invandringen som har bidragit till att tillväxten idag ligger på fem procent, uppger den schweiziska centralbanken. Ofta brukar ofta det framhållas att Nestlé grundades av tysken Heinrich Nestle och Swatch-klockorna skapades av Beirut-födde Nicholas Hayek. Enligt OECD bringar invandringen också inkomster till regeringen på minst 6,5 miljarder schweizerfranc varje år. Därför är den schweiziska regeringen djupt bekymrad efter söndagens omröstning.

– Detta beslut äventyrar helt klart vårt välstånd, säger schweiziska justitieministern Simonetta Sommaruga.

Många väntar nu oroligt på hur EU kommer att reagera när schweizarna knackar på dörren med folkets röst. Det finns en rädsla för att EU krymper landets tillgång till EU-marknaden, vilket vore allvarligt då hälften av den schweiziska exporten går till EU-länder. Det varnas också för att ett kvotsystem leder till stor och kostsam byråkrati.

– Schweiz har gjort självmål genom denna omröstning. EU kommer aldrig att acceptera resultatet utan att det blir konsekvenser. Just nu är alla upprörda och förbittrade. Men sedan början man förhandla och då får vi se. Schweiz kommer att existera även efter denna omröstning, säger Gerhard Schwarz, chef för tankesmedjan Avenir Suisse och ursprungligen österrikare.

Annons
Annons
X
Foto: ANJA NIEDRINGHAUS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X