Annons
X
Annons
X

Näringsliv Live

Välkomna till en ny dag med Näringsliv Live. Vi håller koll på nyhetsflödet åt dig.

08:44 Här är dagens agenda.

08:44 Asiatiska börser är mestadels nedåt under tisdagens handel. Bland annat har spänningarna mellan Kina och Japan framkallat viss oro.

08:49 Börsen här hemma väntas öppna nedåt

Annons
X

Lite nedåt är det att räkna med i öppningshandeln i Stockholm.Volvo kan få visst stöd i och med att koncernens totala lastbilsleveranser ”bara” sjönk med 4 procent i augusti, jämfört med samma månad förra året. Analytiker, enligt SME Direkt, hade räknat med en nedgång med 6 procent.
Även Stora Enso kan hamna i blickpunkten sedan skogsbolaget före börsöppning informerat om att det tecknat ett treårigt transportavtal med järnvägsföretaget Green Cargo. Stora Ensos ambition är att köra mer av sina transporter på järnväg, i spåren av nya hårdare svarvelregler för sjöfarten.

09:01 Uppförsbacke för europeisk fordonsindustri

Augustisiffror illustrerar att de tuffa tiderna består. http://www.svd.se/7507706.svd

09:29 Börsen ned 0,6 procent

Efter en halvtimmes handel är det nedåtriktat som gäller för Stockholmsbörsen. Mot strömmen går relativt konjunkturokänsliga aktier som snustillverkaren Swedish Match och läkemedelsjätten Astra Zeneca.

09:38 Stora neddragningar i skogskoncern

Den finländska skogskoncernen Metso aviserar stora personalneddragningar för att matcha sviktande intäkter mot företagets omkostnader. Runt 4100 anställda berörs när ledningen drar igång förhandlingar med facket. Företagets mål är att uppemot 630 personer vid flera finländska fabriker ska bort. Besparingarna väntas spara 30 miljoner euro årligen, enligt Metso.

09:51 Stefan Ingves tonar ned riskerna på bostadsmarknaden. I ett tal i finansutskottet i Riksdagen sade han bland annat att:

”Vi har haft en trendmässig inbromsning i hushållens upplåning vilket är bra, och vid det senaste beslutstillfället var detta inte någon större fråga”.

09:54 Det finns just nu ett slags paradox när det gäller tillväxten kan man konstatera när man hör Ingves tal.

Å ena sidan ser Riksbanken en period av låg tillväxt framöver pga bland annat eurokrisen. Ändå väntas tillväxten i Sverige i år bli mer än dubbelt så hög som centralbanken trodde vid ingången av året.

09:58 Men protokollet från det senaste penningpolitiska mötet visar samtidigt att Riksbankens direktion fortfarande är mycket splittrad. Det finns flera ledamöter som anser att hushållens skulder ännu kräver särskild uppmärksamhet.

Här kan man läsa hela protokollet!

10:07 Intressant att konstatera: Alla ledamöter ville sänka reporäntebanan. Fem av sex ledamöter ville sänka reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,25 procent (vilket blev beslutet). En ledamot, Lars EO Svensson, ville sänka med 0,5 procentenheter.

10:08 Man kan därför konstatera att Lars EO Svensson och Karolina Ekholm, som ofta pekas ut som ränteduvorna i direktionen, hamnade på olika sidor i beslutet för första gången på ett tag.

10:10 Både Karolina Ekholm och Lars EO Svensson reserverade sig dock mot beslutet. Varför?

Jo, Lars EO Svensson förordade en sänkning av reporäntan till 1,0 procent och en räntebana som ligger på 0,75 procent från och med fjärde kvartalet 2012 till och med fjärde kvartalet 2013 och sedan stiger till 2 procent vid slutet av prognosperioden.

Jo, Karolina Ekholm förordade en bana där reporäntan sänks till 1,0
procent under hösten och sedan ligger kvar där till om med tredje kvartalet 2013 för att successivt höjas till ungefär 2,5 procent vid slutet av prognosperioden.

Det är alltså de här två som nu hamnat på olika sidor.

10:24 Den internationellt erkände experten på penningpolitik Lars EO Svensson är ju kritisk till kollegornas kompetens (se tidigare artikel här). Nu delar han också ut en känga till Riksbankens resurser:

”Tyvärr finns inte tillräckliga resurser vid Riksbanken för att göra en ordentlig analys av räntebanor och prognoser som ligger långt ifrån huvudscenariot.”

10:29 Mycket Riksbanken den här morgonen. Parallellt med att protokollet publiceras så är ju Stefan Ingves och Karolina Ekholm på besök i Riksdagen. Där kom den starka kronan på tal. Skulle Riksbanken kunna tänka sig att intervenera för att hjälpa exportföretag och andra som fasar för en för stark valuta.

”Oerhört osannolikt” blev svaret.

Det blinkar rött på börsskärmarna. Allt mer ilsket faktiskt. Nu har OMXS snart backat 1 procent. Ni kollar väl kurserna på bors.nliv.se?

10:41 Några tweets ur flödet om Riksbanken:

Apropå kronan, Kolla den här kurvan för eurons utveckling mot SEK sedan i mars. Mycket av den extrema kronförstärkningen det har talats så mycket om är nu borta.

11:03 Bankunion eller inte? Framstår som dagens riktigt heta ekonomi-politiska fråga. Stefan Ingves tycker att det är för tidigt att ta ställning (surprise surprise...). Olle i Rahn är övertygad om att den kommer på plats, läs Therese Larssons analys här.

11:03 Kloker:
måste vara ett utmärkt läge att ta bort ränteavdragen nu, skulle säkert pressa de reala marknadsråntorna betydligt förstår inte att de håller så hårt i detta destruktiva bidrag.

**SVAR FRÅN OLLE ZACHRISON, CHEF SVD NÄRINGSLIV: **Det politiska etablissemanget håller emot. Vilken politiker vill driva den frågan i nästa valrörelse? Vore nog politiskt självmord. Vi har en Sifo-undersökning på gång angående svenska folkets inställning till ränteavdraget. Håll utkik efter den!

SSAB fortsätter backa efter vinstvarningen igår.

11:20 Revideringen av BNP-tillväxten för andra kvartalet bekräftar att tillväxten är lägre, som många har trott. Det sa Stefan Ingves till journalisterna efter
utfrågningen i riksdagens finansutskott, enligt Direkt. Lite att slå in en öppen dörr, men ändå...

Börsen har återhämtat sig något den senaste timmen, men är fortfarande på ett klart minus.

12:00 Råvarupriserna har fallit på bred front under förmiddagen, rapporterar Direkt. Guldpriset föll mest, men även WTI-oljan och Brent-oljan föll tillbaka – enligt analytiker mest beroende på vinsthemtagningar efter förra veckan. På måndagskvällen föll oljepriset plötsligt kraftigt med ungefär 3 dollar. Fortfarande är det enligt analytiker Direkt talat med oklart varför. Jim Ritterbusch vid Ritterbusch & Associates presenterar en teori för Reuters.”Huruvida detta skulle vara en försäljning som var fundamentalt driven... liten chans. Jag kan inte tänka mig det. Detta var helt enkelt många människor som gjorde samma sak under samma tid, de agerade på rykten om ett frigörande av strategiska lager, och adderar du det till svaga aktiemarknaden och euron får den perfekta stormen”. Följ utvecklingen för råvarupriserna här.

12:00 Re: Ränteavdrag:
Signaturen Toker kommenterar här diskussionen om ränteavdrag här på Näringsliv Live (se kl 11.03):

Självklart vill väljarna har kvar detta, vem vill ha mindre pengar, säger sig självt, men om de hade fått detta skatteväxlat mot något mera positivt så skulle nog opinionen bli en helt annan, riktigt vad vet jag inte, men t.ex sänkta inkomstskatter för alla eller varför inte ett sparavdrag i isk, men det finns säkert de som har bättre förslag än mig/toker

12:33 LUNCHSVEPET

– Japans tre största biltillverkare stänger sina fabriker i Kina på grund av oroligheterna mellan länderna.

– Lyxbåtstillverkaren Nimbus har fått klart med en ny ägare.

– Riksbankens protokoll visar att både Karolina Ekholm och Lars EO Svensson reserverade sig mot räntebeslutet senast – [men av olika anledningar](http:// http://svd.se/7507774.svd).

13:06 I sin senaste översyn av det irländska stödprogrammet skriver EU-kommissionen att ”Irland kan stå inför utmaningar i arbetet med att göra en ”ihållande återkomst” till marknadsfinansiering”, rapporterar Direkt och hänvisar till den svaga ekonomiska utvecklingen i Europa.

13:12 Turkiets centralbank meddelar som väntat att man låter styrräntan vara oförändrad på 5,75 procent.

13:28 Vi har rapporterat en hel del om Apples lansering av Iphone 5 - här kommer lite till. Den brittiska banken Barclays gör bedömningen att en tredjedel av Kinas exporttillväxtunder det fjärde kvartalet kommer att vara ”Apple-relaterad” eftersom nya Iphone 5 kommer att tillverkas i Kina, rapporterar CNBC.

14:25 Just nu är Stockholmsbörsen ner 0,75 procent. Sämst i Europa går hittills idag börserna i Spanien, -1,49 procent, och i Helsingfors, -1,48 procent. Du kan följa utvecklingen på de ledande börserna här.

14:27 Ordkriget om centralbankernas pengagödslande fortsätter. Idag sade Bundesbanks-chefen Weidmann, enligt Bloomberg News:

”Om en centralbank potentiellt kan skapa obegränsade mängder pengar från
ingenting, hur kan den då säkra att pengar är tillräckligt mycket en bristvara
så att värdet bevaras?”

Att en av Europas främsta centralbankschefer behöver ställa en så fundamental fråga känns ju hyfsat oroande. Läs vår krönikörs Andreas Cervenkas analys från häromdagen.

14:52 Statsminister Fredrik Reinfeldt talade i regeringsförklaringen om eurokrisen. Det kommer att ta ”år av ansträngningar” för Europa att ta sig ur krisen, sade Reinfeldt.

15:29 SSAB är nu den mest impopulära svenska storbolagsaktien hos analytikerna, rapporterar Direkt. Bara en av sjutton banker rekommenderar köp av aktien. Efter gårdagens vinstvarning har nu även Nordea sänkt till sälj.

15:46 Lundbergs har köpt på sig 1 miljon B-aktier i Skanska 12-14 september, framgår det av Finansinspektionens insynslista.

16:09 USA-börserna har öppnat och är i inledningen svagt neråt. Du kan följa utvecklingen här.

16:33 Apples aktie når för första gången upp till 700 dollar rapporterar nyhetsbyrån AP. För ett år sedan stod aktien i 411 dollar. Följ aktiekursen här.

17:19 Corren.se skriver nu att hemelektronikkedjan Expert ansökt om konkurs och hänvisar till en konkursansökan vid Linköpings tingsrätt. Vd Magne Solberg, som enligt Corren skrivit under konkursansökan, förnekar uppgifterna i en intervju som du kan se här.

18:20 Du kan läsa mer om Experts konkursansökan här. Senare ikväll har vi blivit utlovade en intervju med bolagets vd Magne Solberg - håll utkik efter den på nliv.se.

18:25 Stockholmbörsen stängde på minus 0,8 procent. Därmed avslutar vi Näringsliv Live för ikväll. Välkommen tillbaka i morgon då vi kan räkna med en spännande dag, bland annat med uppföljningar kring uppgifterna om Experts konkursansökan.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 6

Det är alltså de här två som nu hamnat på olika sidor.

Bild 2 av 6

Det blinkar rött på börsskärmarna. Allt mer ilsket faktiskt. Nu har OMXS snart backat 1 procent. Ni kollar väl kurserna på bors.nliv.se?

Bild 3 av 6

Apropå kronan, Kolla den här kurvan för eurons utveckling mot SEK sedan i mars. Mycket av den extrema kronförstärkningen det har talats så mycket om är nu borta.

Bild 4 av 6

SSAB fortsätter backa efter vinstvarningen igår.

Bild 5 av 6

Börsen har återhämtat sig något den senaste timmen, men är fortfarande på ett klart minus.

Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X