Annons
X
Annons
X

Näringsliv Live 4 september

Hej och välkommen till Näringsliv Live. Idag kan du följa dagens nyheter tillsammans med mig, Josefin Jakobsson.

06:56 Hur går det för bilindustrin? Ny fordonsstatistik från SCB i dag. Det är en punkterna på dagens agenda som du hittar här.

08:33 Markant försvagning av industrikonjunkturen i Sverige. Inköpschefsindex i augusti föll till 45,1.

08:38 Inköpschefsindex i Sverige föll från 50,6 i juli till 45,1 i augusti. Det är den lägsta nivån sedan våren 2009.

Annons
X

08:39 Samtliga delindex i inköpschefsindex föll vilket visar på en bred nedgång i industrikonjunkturen, skriver Swedbank och Silf som tar fram indexet. Orderingången svarade för den största minskningen.

08:41 Endast en fjärdedel av tyskarna tycker att Grekland ska stanna i euroområdet, enligt tysk opinionsundersökning.

08:47 Nedgången i orderingången är tydlig på exportmarknaden, enligt inköpschefsindex även om Swedbank varnar för att dra för långtgående slutsatser av en månads siffra.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  08:49 En ökad andel tillverkningsföretag minskade produktionen eller behöll den oförändrad under augusti, enligt inköpschefsindex.

  08:51 En övervikt av industriföretag planerar en minskad eller oförändrad produktion de närmaste sex månaderna.

  08:52 En  växande andel industriföretag genomförde personalneddragningar i augusti, enligt inköpschefsindex.

  08:55 Riskkapitalbolag i skottgluggen även i USA. Flera av världens största riskkapitalbolags skatteupplägg kommer att utredas. Skatteuppläggen uppges kunna kan ha hjälpt bolagen att undvika skatter på hundratals miljoner dollar i USA. (FT)

  09:03 Var tionde ny bolånetagare valde en bindningstid på minst fyra år i augusti, enligt SBAB Bank.

  09:05 Populäraste bindningstiden är fortfarande tre månader. Enligt SBAB valde 57 procent av de nya låntagarna det i augusti.

  09:08 Under augusti  registrerades 21 065 nya personbilar, vilket är en minskning med 13,6 % jämfört med samma månad förra året. Hittills i år, januari-augusti, har registreringarna minskat med 9,6 %. (Bil Sweden)

  09:09 Lastbilsregistreringarna totalt minskade med 18,9 % under augusti till 3 595 jämfört med augusti 2011, enligt Bil Sweden.

  09:16 Schweiz centralbankschef Thomas Jordan upprepar bankens åtagande om att försvara valutataket för francen, enligt Bloomberg News.

  09:20 Allt färre husvagnar säljs i Sverige. Hittills i år har försäljningen minskat med 20 procent. Försäljningen av husbilar har minskat med 11 procent. Enligt Husvagnsbranschens riksförbund.

  09:33 Bo Lundgren lämnar jobbet som chef för Riksgälden i förtid. På egen begäran vill han sluta1 februari 2013 istället för när förordnandet som chef går ut 30 september.

  09:36 Nya bilar minskade med 12,7 procent under augusti 2012 jämfört med augusti 2011, enligt SCB.

  09:37 Dieselbilar stod för 63 procent av nyregistreringarna under augusti.

  09:39 Bensinpriset stiger. Ledande bensinbolag höjde på måndagen priset på bensin med 15 öre litern. Efter höjningen kostar en liter 95-oktanig bensin 15:43 kronor. Sedan i fredags har bensinpriset höjts med 25 öre litern. (TT)

  09:47 Försvarar euron. Fackcentralen FFC:s ordförande Lauri Lyly (motsvarande LO i Sverige) försvarar Finlands medlemskap i euron. Enligt honom har den finländska löntagaren och hela landet dragit nytta av euron genom att den skapat en låg och stabil ränte- och inflationsnivå.

  09:51 Stockholmsbörsen har startat veckan uppåt: +0,55 procent just nu.

  09:54 Kronan och räntan faller på det låga inköpschefsindexet. Kronan föll fem öre mot dollarn, medan svenska obligationsräntor sjönk – särskilt de med kortare löptider. Räntan på en tvåårig statsobligation föll från 0,86 till 0,80 procent. (TT)

  10:06 Euroområdets inköpschefsindex steg från 44,0 till 45,1 i augusti och når därmed samma nivå som det svenska indexet som under augusti föll från 50,6 till 45,1. Index under 50 anses visa en ekonomi i nedgång.

  10:09 Nytt jobb för Svennis. Han blir sportchef i den thailändska ligaklubben Bec Tero Sasana som för närvarande är fyra i högsta ligan.

  10:11 Elbilskonsortiet Nevs skriver i ett pressmeddelade att man nått en överenskommelse med försvarskoncernen Saab och lastbilstillverkaren Scania om varumärket Saab.
  Konkursförvaltarna uppger att försäljningen av Saab Automobile nu är fullföljd.

  10:12 Elbilskonsortiet Nevs bilar kommer att heta SAAB, däremot får man inte använda den symbol som bl a Scania använder.

  10:34 Oväntat högt brittiskt inköpschefsindex

  Den brittiska industrins inköpschefsindex landade på 49,5 i augusti, upp från 45,2 i juli. Analytiker hade bara väntat sig en uppgång för index till 46,1, enligt Bloomberg News prognosenkät.
  Även om indexet klådde förväntningarna så är det inte guld och gröna hedar för Storbritannien. Först ett värde över 50 ger en fingervisning om att aktiviteten inom tillverkningsindustrin ökar.

  10:49 Marginell ökning av arbetslösheten

  Färska siffror från Arbetsförmedlingen visar att antalet arbetslösa ökade med fyra personer under sista veckan i augusti, jämfört med veckan innan. Det innebär att cirka 224.000 personer definierades som arbetslösa vid månadsskiftet augusti/september.
  Jämfört med samma vecka, vecka 35, förra året är det en ökning med 3.210 personer.

  11:05 Stockholmsbörsen upp 0,1 procent

  Uppgången har försvagats något sedan Nyhetsbyrån Direkts summering av förmiddagshandelnför en liten stund sedan.

  11:28 Kennemar resonerar kring svagt inköpschefsindex

  I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt utvecklar Jörgen Kennemar, ekonom och ansvarig för Swedbanks återkommande inköpschefspejling, vilka trender han kan utläsa ur det aktuella inköpschefsindex för industrisektorn i augusti.

  11:37 LUNCHSVEPET MÅNDAG

   * Krisen påverkar bilbranschen. Läs mer.

   * Ännu en Saabaffär i hamn.

   * Riksgäldsdirektör Bo Lundgren går i förtid.

   * Svaga inköpschefssiffror för svensk industri.

   

  11:42 Nytt EU-toppmöte - i november

  EU ska hålla ett toppmöte den 22 till 23 november om EU-budgeten för de kommande sju åren.
  Uppgiften kommer från en talesperson som företräder EU:s ordförande Herman Van Rompuy, enligt Bloomberg News.

  11:58 Tyska flygstrejken trappas upp

  Ny omgång strejk väntas inom Lufthansa i morgon. Läs mer!

  12:06 Svagt tyskt stöd för stöd till Grekland

  En enkätundersökning som Financial Times genomfört pekar på den vidgade klyftan mellan EU-länder i norr och EU-länder i söder. Läs mer!

  12:27 Karl Swartling ny vd på Sjätte AP-fonden.
  Swartling är i dag chef för företagsinvesteringar på Sjätte AP-fonden. Läs mer här.

  Läs det senaste vi har skrivit om AP-fonden här.

  12:51 Kabinpersonalen på flygbolaget Lufthansa hotar med ny strejk. Senast i fredags gick fackföreningen UFO ut i strejk, vilket kostade uppskattningsvis kostade bolaget miljontals euro. Nu hotar facket med ny strejk redan på tisdag om inte bolaget förändrar sin nya lönepolicy.

  Lufthansa ingår i Star Alliance, tillsammans med bland andra SAS. Läs mer här.

  12:59 Stockholmsbörsen ligger på cirka 0,40 procent upp, i linje med övriga europeiska börser.

  13:09 Vänta er inte för mycket av ECB-chefen Mario Draghis åtgärder. Den varningen uttalade Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble, enligt Bloombergs. På torsdag håller ECB räntemöte och därefter har Mario Draghi presskonferens.

  13:27 Högt spel på Irlands återhämtning. En amerikansk investerare är Irlands största privata långivare. Det är San Francisco-baserade Michael Hasenstab, som ansvarar för Templeton Global Bond Fund, som aggressivt köpt upp irländska statsobligationer, skriver Financial Times. Vid halvårsskiftet ägde fonden irländska statsobligationer till att värde av 6,1 miljarder euro. Om Irlands återhämtning går bra är det en vinstlott, om inte så blir det problem, varnar bedömare.

  13:41 Håkan Juholt får betala skattetillägg för oriktiga uppgifter i sin deklaration. Tidigare S-ledaren nekas också avdrag för den omtalade övernattningslägenheten. (TT)

  14:33 Stockholmsbörsen har stigit något under eftermiddagen och ligger på + 0,70 procent cirka. I linje med europabörserna.

  14:56 Brittiska pundet stärktes mot dollarn sedan det brittiska inköpschefsindexet överraskande stigit från 45,2 i juli till 49,5 i augusti. Brittiska hemmamarknaden stod för största förbättringen.

  15:04 Engelska fotbollslandslaget byter från Umbro till Nike nästa år. Ett sponsorkontrakt som löper till 2018.

  15:30 Kronan tappar mot både dollarn och euron. Cirka nio öre ned på båda. Orsaken är svagt inköpschefsindex.

  15:38 Därför lämnar Bo Lundgren sitt jobb i förtid. Läs SvD Näringslivs intervju.

  16:00 Stockholmsbörsen är tillbaka på +0,50 procent, i linje med europabörserna. Kronan har tappat 9 öre mot både dollarn och euron.

  16:19 Eurozonens industrisektor fortsätter att vara svag. Inköpschefsindex för eurozonen når 45,1 som är klart under tillväxtgränsen. Delindex för nya order föll för femtonde månaden i rad. Även eurozonens motor, Tyskland, har börjat få problem med exporten.

  16:22 Kronan föll mot både euron och dollarn på måndagen. Samtidigt samtidigt sjönk den korta räntan något. Svaga konjunktursiffror i inköpschefsindex bidrog till utvecklingen.
  En euro kostade på måndagen 8:42 kronor (8:36) och en dollar 6:70 kronor (6:66). (TT)

  16:41 Bain Capital och ett tiotal andra amerikanska riskkapitalboalg utreds för skattefusk, skriver Näringslivs Daniel Kederstedt. Bain Capital grundades av Mitt Romney.

  17:00 ECB bör övervaka stora banker, inte alla banker. Det säger tyske finansministern Wolfgang Schäuble, enligtBloombergs.

  17:35 Summering Måndag
  Odramatiskt på börserna i Stockholm och Europa. Några tiondelar upp.
  Kronan föll mot både euron och dollarn efter ett svagt inköpschefsindex.
  Spekulationerna ökar om vad som händer på torsdagens räntemöten. ECB väntas sänka till 0,5 procent medan de flesta tror att Riksbanken ligger kvar på 1,50 procent.
  Elbilskonsortiet Nevs som köpt Saab personbilar har betalat hela notan och får behålla namnet Saab men inte Gripensymbolen.
  Följ nliv.se även imorgon.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X