Annons
X
Annons
X

Näringsliv live 30 augusti

Välkommen till Näringsliv Live.

09:01 Skidor lockar i arbetstagarhelg

Årets jul- och nyårsperiod, med ovanligt många röda dagar, gör att bokningsläget för Skistars anläggning i Sälen ser ljust ut för det börsnoterade bolaget. Enligt ett pressmeddelande från bolaget är bokningarna för jul- och nyårshelgerna upp 44 procent jämfört med motsvarande period förra året.

– Vi ser en tydlig trend att intresset för att fira jul och nyår i fjällen är starkt, säger Skistars pr-chef Linda Morell till Nyhetsbyrån Direkt.

09:09 Spanska konsumentpriser steg mer än väntat

Nu i augusti har konsumentpriserna stigit med 2,7 procent jämfört med juli i år. Det visar preliminär statistik, enligt Bloomberg News.
Analytiker hade i snitt väntat sig en inflationstakt på 2,3 procent i augusti.

Annons
X

09:20 Stockholmsbörsen öppnar nedåt

En svag utveckling på de asiatiska börserna under torsdagens handel smittar av sig på Stockholmsbörsen som efter cirka 20 minuters handel är ned 0,5 procent. Även andra europeiska börser tog förstås intryck av ny asiatisk statistik. Det handlar bland annat om att färsk japansk detaljhandelsförsäljning och en sydkoreansk konfidensindikator för industrin ger ytterligare signaler om att den globala ekonomin bromsar in.

09:32 Här en vinnare i kristider

Utlåningen hos Pantbanken steg under årets första halva till 346 miljoner kronor, att jämföra med utlåningen under första halvåret i fjol som landade på 320 miljoner. Utlåningen är nu på alla tiders högsta nivå i bolagets 146-åriga historia, uppger Pantbanken i ett pressmeddelande.
Enligt Pantbanken har utlåningen de senaste åren ökat explosionsartat.

09:42 Rekordhögt hushållssparande här hemma

Hushållens finansiella sparande var 69 miljarder kronor under årets andra kvartal, enligt den så kallade sparbarometern som redovisas av Statistiska Centralbyrån, SCB.
69 miljarder är ur i ett historiskt perspektiv rekordhögt.
Det höga finansiella sprandet berodde främst på att hushållens bankinlåning ökade med 50 miljarder under det gångna kvartalet. Samtidigt var hushållens låneökning dämpad.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  09:58 Tysk arbetslöshet steg mer än väntat

  Eurozonens draglokomotiv Tyskland känner av krisen. Antalet arbetslösa i landet ökade med 9000 personer i augusti jämfört med i juli, enligt Bloomberg News.
  Samma nyhetsbyrås enkät hade räknat med att antalet arbetslösa skulle öka med 7000 personer.

  10:07 Strejk i Lufthansa rycker närmare

  Lufthansas kabinpersonal går på strejk på fredag sedan samtalen om löne- och arbetsvillkor ej nått någon lösning. Det framgår av ett pressmeddelande på fackförbundet Unabhaengige Flugbegleiter Organisations hemsida, rapporterar Direkt.
  Några detaljer om när, var och hur länge strejken äger rum framgår dock inte. Det utlovas dock sex timmars varsel.
  Flygbolaget självt säger sig vara redo inför strejken och kan komma att dirigera om passagerare till andra flygbolag som bolaget samarbetar med. Lufthansa sticker dock inte under stol med att strejken kommer att leda till förseningar och inställda flygningar.

  10:13 Fortsatt svenskt överskott i bytesbalansen

  Bytesbalansen gav under årets andra kvartal ett överskott på 55 miljarder kronor, snudd på i linje med motsvarande överskott motsvarande period i fjol, 56 miljarder. Det visar siffror från SCB.

  10:52 Börsen ned 0,7 procent

  Stockholmsbörsen följer Europabörserna ned och tappar något mer, nu ned 0,7 procent. Det är den gamla vanliga förklaringen, när börser tappar, som anges som orsak. Oro för global konjunkturutveckling hämmade riskhumöret, skriver Nyhetsbyrån Direkt.
  Konjunkturkänsliga bolag, läs exportjättar, möter motvind medan så kallade trygga hamnar klarar sig bättre. Exempel på det senaste är Astra Zeneca och Swedish Match. Teleoperatörerna Telia Sonera och Tele2 tappar visserligen men inte så mycket som börsen i sin helhet.

  11:04 EU:s konjunkturbarometer belyser krisen

  EU:s så kallade konjunkturbarometer visar att den samlade konfidensindikatorn för euroländerna sjönk till 86,1 i augusti, jämfört med 87,9 i juli.
  Det framgår av EU-kommissionens månadsrapport.
  Enligt Bloomberg News väntades konfidensindikatorn visserligen backa men bara till 87,5.

  11:30 Italien säljer obligationer

  Krislandet Italien har i dag sålt statsobligationer för totalt 7,3 miljarder euro. Tänkt volym var dock upp till 7,5 miljarder euro.
  Obligationer med femårig löptid såldes till en snittränta på 4,73 procent. Vid föregående motsvarande emission för snart två månader sedan hamnade snitträntan på 5,3 procent.
  Obligationer med rörlig ränta och löptid tio år framåt såldes till en snittränta på 5,3 procent.

  11:57 Passagerarmängden globalt steg i juli

  De globala pasagerarvolymerna för världens flygbolag ökad med 3,4 procent under juli, jämfört med juli i fjol. Samtidigt minskade fraktvolymerna med 3,2 procent.
  I juli landade kabinfaktorn, det vill säga kvoten mellan antalet betalande passagerare och maximalt tillåtet antal passagerare i alla flygplan, på 83,1 procent. Med andra ord: cirka vart sjätte flygplatssäte saknade betalande passagare.
  Siffrorna kommer från IATA, International Aviation Transport Association

  12:06 LUNCHSVEPET

  Riskaptiten har pressats under förmiddagen. Några förklaringar:
  Oroväckande signaler i EMU:s konjunkturbarometer
  Dämpade förväntningar inför den amerikanske centralbankschefen Ben Bernankes tal i morgon.
  Fler arbetslösa i eurolokomotivet Tyskland.
  Negativ statistik i Asien

  Stockholmsbörsen i nuläget ned 0,5 procent.

  Krismyntets andra sida: Pantbanken på all time high
  Svenska folket rekordsparar. Läs Katarina Hugos artikel.

  12:26 Aktuell temperatur räntor och valutor

  Så här har utvecklingen varit under torsdagsförmiddagen. Läs Nyhetsbyrån Direkts svep.

  13:38 Många tror på räntesänkning i oktober

  Nästan alla marknadsaktörer tror att Riksbanken lämnar reporäntan i Sverige ofröädnrad på 1,50 procent vid det kommande penningpolitiska mötet under nästa vecka. På mötet i oktober tror däremot merparten av detillfrågade på en sänkning av reporäntan.
  Det framgår av en enkät som Skop har gjort bland aktörer på den svenska ränte- och valutamarknaden på uppdrag av Handelsbanken. Undersökningen har gjorts nu i augusti.

  13:55 Borg - optimisten bland pessimister

  Ta del av Leif Pedersens genomgång av alla nya konjunkturprognoser. Finansministern sticker ut på den positiva sidan.

  14:14 Viss återhämtning på Stockholmsbörsen

  Just nu ned 0,4 procent. Mot strömmen går bland annat medicinteknikbolaget Elekta, upp 1,8 procent, Scania upp 1,0 procent och NCC upp 1,5 procent.

  14:30 Bankunion kan bli mer omfattande

  EU-kommissionen redo att presentera ett reviderat förslag. Läs mer.

  14:56 Kappahl upp nästan 10 procent

  Klädbolaget rusar på Stockholmsbörsen i dag, en börs som totalt sett är på minussidan.
  En förklaring, enligt Placera.nu, är att Nordea förändrat rekommendationen för aktien från sälj till köp. Riktkursen har samtidigt reviderats upp med 3 kronor till 7:50, enligt vad Nyhetsbyrån Direkt erfar.

  15:22 USA-terminerna pekar på öppning nedåt

  Terminerna för ledande amerikanska börsindex ger en fingervisning om en öppning något på minussidan. Börserna på andra sidan Atlanten sparkar i gång om åtta minuter.

  15:41 Oklart om nya USA-stimulanser

  Den amerikanska centralbanken har ett svårt beslut att fatta. Det handlar om det krävs ytterligare finansiella lättnader eller ej.
  I en intervju i dag med CNBC konstaterar Fed-chefen i Atlanta, Dennis Lockhart, att det står och väger.
  Uppgiften kommer från Nyhetsbyrån Direkt som i sin tur har Bloomberg News som källa.

  15:59 USA-börser ned 0,5-0,6 procent

  Den första halvtimmens handel på USA-börserna innebar som väntat en liten nedgång. De tre tongivande börserna är alla ned i storleksordningen 0,5-0,6 procent.

  16:15 Hollande: Strukturåtgärder måste till

  Det krävs strukturåtgärder för att få bort tvivlen kring euroområdet. Det är Frankrikes president Francois Hollande som, tillsammans med Spaniens premiärminister Mariano Rajoy, talat på en pressträff enligt Bloomberg News.

  – Vi behöver inte kortsiktiga svar på problemen i det ena eller andra landet; vi behöver strukturella svar, säger Hollande i Nyhetsbyrån Direkts översättning av Bloomberg News.
  Han konstarerade vidare att räntorna på spanska obligationer är på tok för höga. Nu krävs långsiktiga, genomföra beslut vid EU-toppmötet den 29 oktober, enligt Hollande.

  16:38 Stålbad för stålindustrin att vänta

  Ett stålbad hotar stålindustrin. Den starka kronan gör att en redan tidigare svår situation förvärrar läget, uppger branschorganisationen Jernkontorets vd Bo-Erik Pers.
  Nya uppsägningar - och avyttringar - riskerar att komma, skriver TT.
  Huvudproblemet finns där bakom den starka kronan. Stålpriserna faller brant i takt med att den globala konjunkturen viker.

  16:45 Länsförsäkringar följer SBAB i spåren.

  Nu följer Länsförsäkringar konkurrenten SBAB:s exempel.
  Länsförsäkringar sänker räntan för bolån med alla bindningstider. Tremånadersräntan sänks exempelvis med 0,15 procentenheter till 3,78 procent.

  17:05 Lågprisfonder prio ett för småsparare

  Fondsuget minskade i augusti totalt sett. Samtidigt har intresset ökat för lågprisfonder.

  17:18 Tysklands budgetmål i fara

  Tyskland kan komma att få kämpa för att klara sina egna mål för budgetunderskottet nr tillväxten bromsar in och riskerna från skuldkrisen i eurozonen ökar.
  Det är Norbert Barthle, budgettalesman för CDU/CSU, som oroas och hans tankar formulerades vid en pressträff i Berlin i dag, enligt Bloomberg News.

  17:19 Börsen strax före stängning -0,7 procent

  Nedgångar med runt 1,0 procent på USA-börser ger avtryck.

  17:58 Stockholmsbörsen stängde på minus 0,7 procent. Läs mer här:
  http://www.svd.se/naringsliv/stockholmsborsen-foll_7461362.svd

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X