Annons
X
Annons
X

Näringsliv Live 21 december

08:03 God Morgon, fredag före jul. Välkomna till en ny dag på livebloggen. Mer om dagens nyhetsagenda kan du läsa HÄR

08:04 Vattenfall stämmer tyska staten på 30 miljarder, skriver DI. Förlorad avkastning på reaktorsinvesteringar är orsaken. SvD Näringsliv skrev för två veckor sedan om Vattenfalls beslut att ingå en juridisk process mot den tyska staten för beslutet av avveckla kärnkraften.

08:06 Asienbörserna faller på förnyad osäkerhet kring budgetförhandlingarna i USA. President Obama har bara 10 dagar på sig att hitta en lösning. Tokyobörsen är ned 1 procent så här långt.

Annons
X

08:08 Borg väntas sänka prognosen för tillväxt. Mer besked får vi kl 10.00 när finansministern håller en presskonferens. Här kan du sewebb-sändningen.

08:12 Inget riktigt drag i julhandeln. Svensk Handel Stil index visar på minskad klädförsäljning i december. Skoförsäljningen har däremot stigit med 15 procent mellan 1 och 19 december.

08:20 Skanska meddelar att man gör nedskrivningar på 500 miljoner kronor i Latinamerika.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  08:30 NCC får i uppdrag att bygga nya kontor mitt i Stockholm: på Mäster Samuelsgatan. Största hyresgäst blir Nordea och prislappen på bygget blir 1 miljard kronor.

  09:13 Högsta Domstolen fäller Ephone. Internetföretaget tvingas att lämna ut kunduppgifter till en rad bokförlag om en kund som gjort 27 ljudböcker tillgängliga för nedladdning via en server. Målet anses vara avgörande för tolkningen av Ipred-lagen.

  09:30 Förläggarföreningen och Antipiratbyrån jublar över Högsta Domstolens beslut. ”Besluten innebär att information om vem som misstänks ha begått ett upphovsrättsintrång kan lämnas ut till rättighetshavaren efter beslut från domstol. Fram till HD:s beslut har övriga Ipred-mål i domstolarna lagts på is,” säger Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen, tidigare Antipiratbyrån.

  09:47 Anders Borg är inte den enda som presenterar en ny prognos denna vecka. Konjunkturinstitutet sänkte sin tillväxtprognos för 2013 i onsdags. Läs om OECD:s senaste prognos här, och om trycket på Borg inför presskonferensen om en kvart.

  09:51 Högsta Domstolens besked i Ephone-tvisten kan leda till att fler företag ”kommer att börjar begära ut uppgifter på mera ”vanliga” fildelare och skicka ut varningsbrev eller krav på ersättning,” säger Daniel Westman, IT-rättsjurist på Stockholms universitet, till TT.

  10:03 Journalisterna har satt sig och nu tågar Anders Borg in på presskonferensen.

  10:04 Anders Borg öppnar konferensen med att konstatera att det är en allvarlig ekonomisk nedgång som präglar världsekonomin.

  10:05 Det dröjer innan svensk ekonomi får upp farten. ”Arbetslösheten stiger i år, och även 2013 och 2014, en arbetsmarknaden som får beskrivas som svag och mager under de här åren,” säger Anders Borg.

  10:07 FLASH: Anders Borg sänker stort prognosen för 2013 från 2,7 till 1,1 procent.

  Anders Borgs prognos.

  10:11 Anders Borg ser en risk för ”att långtidsarbetslösheten biter sig fast.”

  10:16 Skuldsättningen är under kontroll men Anders Borg spår att det blir underskott i statens finanser tre år i rad, 2012–2014.

  Situationen gör att insatser för att stötta tillväxten såväl under nästa år som 2014 och 2015 kan bli aktuellt. ”Det kan handla om att se över arbetsmarknadsåtgärder och kanske genomföra några delar inom jobbpakten något tidigare.” Det skulle kunna vara introduktionsavtal för ungdomar och sänkta avgifter i a-kassan.

  10:18 I och med den nya prognosen lägger sig Anders Borg närmare andra bedömare.

  10:19 Här är några andra tunga bedömares färskaste utsikter:

  **KI **räknar nu med att Sveriges BNP ökar 0,9 procent i år, 0,8 procent 2013.
  Riksbanken tror att BNP ökar 0,9 procent i år, 1,2 procent 2013.
  **Svenskt Näringsliv **tror på 0,6 procent i år och ynka 0,3 procent nästa år.

  Att jämföra med Borgs prognos:
  **Regeringen **tror på 0,9 i år och 1,1 procent nästa år.

  10:22 **VALFLÄSK PÅ INGÅNG? **Regeringen tror alltså på +0,9 procent i år, +1,1 procent 2013 och +3,0 procent 2014. Lagom till valåret blir det alltså ett rejält lyft.... KI och Riksbanken är mer pessimistiska om 2014 med prognoser på +2,2 procent respektive 2,7 procent 2014.

  10:23 ”Det finns inget behov för närvarande för akuta stimulansåtgärder,” säger Anders Borg. I vårbudgeten ska regeringen se över tänkbara åtgärder för att stimulera ekonomin, men Borg anser alltså inte att det finns anledning att agera.

  10:27 På frågan om det var en miss i förra prognosen svarar Anders Borg undvikande att ”vi gör olika bedömningar och prognoser, och riskbilden var alldeles uppenbart på nedsidan.” Anders Borg säger också att denna prognos är lika osäker som den förra.

  10:41 Presskonferensen är avslutad. Till SvD:s Therese Larsson säger Anders Borg att ”vi kan inte lyfta Sverige ur världsekonomin. När den går ned drabbas vi. Vi är ett litet och sårbart land.” Therese Larsson kommer senare lämna en längre rapport om Anders Borgs nya och betydligt lägre prognos.

  10:51 Lite sent av Borg att vakna nu anser Michael Grahn, makroekonom på Danske Bank. Läs en längre intervju inom kort på nliv.se

  11:06 Borg får anpassa sig till verkligheten efter att ha levererat ”en glädjekalkyl” vid förra prognosen anser Michael Grahn, makroekonom på Danske Bank. Men han ser ingen upprepning av scenariot 2008.

  – Vi ser inte samma snabba förlopp som vi såg 2008 och 2009. Snarare liknar krisen nu den vi hade efter it-kraschen 2001 och 2002, en utdragen men grundare konjunkturnedgång, säger Michael Grahn.

  11:07 ”Förväntat och inte en dag för tidigt som Anders Borg reviderar ned prognosen,” säger Cecilia Hermansson, chefsekonom på Swedbank.

  Martin Jönsson, chefredaktör för SvD Kultur, twittrar om den nya prognosen.

  11:27 Större enighet om abetslöshetsprognosen:

  Regeringen tror på 7,7 procent 2012 och 8,2 procent 2013.
  Riksbanken tror på 7,7 procent 2012 och 8,1 procent 2013.
  Konjunkturinstitutet tror på 7,7 procent 2012 och 8,3 procent 2013.

  Nu finns en längre text om Anders Borgs sänkning av BNP-prognosen att läsa här.

  11:33 Funderar du att binda dina bolån nu när räntan är låg? Tänk i så fall på att det kan vara dyrt att lösa bolånen i förtid. Enligt nuvarande regler kostar det ungefär 102 000 kronor att i förtid lösa ett femårigt lån på 1,3 miljoner kronor, om lånet ingicks i december 2010 och förfaller 2015, skriver Villaägarna.

  11:41 Utrikes. Standard & Poor's sänker Cyperns kreditbetyg från B till CCC+, med negativa utsikter. IMF vill nu att de cypriotiska bankerna återkapitaliseras direkt via den permanenta räddningsfonden ESM. Det skriver Handelsblatt som hänvisar till ”källor med insyn”.

  11:50 Du har väl inte missat SvD:s artikel om att revisionsfirman PWC och åtskilliga anställda upptaxeras med många miljoner kronor.

  Här är några andra artiklar i den prisade serien: SvD granskar revisorerna.

  10 jan 2011 Skattenestor vill täppa till revisorernas kryphål Sven-Olof Lodin på Brännpunkt: Lagändring krävs mot revisorernas skattekryphål 16 dec 2010 ”Lägg ut topprevisorernas inkomster på nätet” 15 dec 2010 Revisorer slipper skatt på rea-aktier 15 dec 2010 Skatteverket: ”Vi vill att de hör av sig” 2 dec 2010 Ask slår ifrån sig all revisorskritik

  12:01 Ekonomiprofessorn Lars Calmfors kommenterar Anders Borgs besked om att inga akuta stimulansåtgärder sätts in:
  Om det behövs fler stimulansåtgärder eller inte just i nuläget är en fråga utan enkelt svar. – För man en expansiv politik nu måste man strama åt mer senare för att klara överskottsmålet på en procent i de offentliga finanserna under en konjunkturcykel. Borgs prognos för den långsiktiga tillväxten är sannolikt för optimistisk, därför är det tveksamt om man verkligen uppnår det, säger Lars Calmfors till TT.

  Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

  12:10 Magdalena Andersson välkomnar finansminstern ned på jordens yta. Appropå att Anders Borg idag sänkte BNP-prognosen för 2013 säger Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson enligt TT att regeringen ”har rustat Sverige med sommarskor när det visade sig att det var vinterstövlar som behövdes. Det kommer att bli ganska kallt om tårna 2013 på grund av det”.

  Magdalena Andersson säger även att det ekonomiska läget inte är så pass dåligt att det är dags att använda den konjunkturbuffert på 5 miljarder kronor som Socialdemokraterna reserverade i sin budgetmotion.

  Det ekonomiska läget är nu inte så pass dåligt att det är dags att använda den konjunkturbuffert på 5 miljarder kronor som Socialdemokraterna reserverade i sin budgetmotion. Det sade Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson vid en pressträff på fredagen.
  Det ekonomiska läget är nu inte så pass dåligt att det är dags att använda den konjunkturbuffert på 5 miljarder kronor som Socialdemokraterna reserverade i sin budgetmotion. Det sade Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson vid en pressträff på fredagen.

  12:47 Det blir få mjuka klappar under granen. Julhandeln går segt för klädföretagen.En mätning från Svensk Handel Stil visar att mellan den 1 och 19 december har försäljningen av kläder minskat med 3,2 procent jämfört med förra året.

  12:51 ”Ring P1:s” databas kan bli ett fall för Datainspektionen. Generaldirektören Göran Gräslund öppnar för att titta närmare på fallet. ”Vi måste fördjupa oss i frågan”, säger han till Dagens Nyheter.

  13:06 Zuckerberg gör en Gates och skänker bort drygt tre miljarder kronor till välgörenhet. Mottagare är stiftelsen Silicon Valley Community Foundation som arbetar med utbildnings- och hälsofrågor.

  13:36 Ingen bonus till medarbetarna men chefen belönas. Det har skapat missnöje bland anställda på Ikea i Hapranda, skriver TT. De anställda anser att brist på personal gör att de inte når de mål som berättigar till bonus. Även på Ikeas varuhus i Ödåkra utanför Helsingborg är personalen missnöjd med bemanningen.

  13:51 Brevbäraren lämnar paketen. E-handeln ökar och posten får allt fler klappar att hantera. Fram till i torsdags hade svenskarna handlat julklappar på nätet för 4,7 miljarder kronor, vilket är 33 procent mer än för ett år sedan, skriver Posten som låtit TNS Sifo genomföra en undersökning bland 1 000 svenskar den 19–20 december.

  Foto:JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

  13:55 Brevbärararna är inte de enda som har hektiska dagar. Både Fritidsresor och Ving säger till TT att de ser fram emot en rekordhelg. Kanarieöarna är populäraste resmålet hos Ticket, Apollo, Fritidsresor och Ving över jul och nyår.

  14:13 Reuters (Twitter):
  FLASH: Italy Prime Minister Mario Monti expected to resign later on Friday - political sources

  14:16 Det hormonstörande ämnet bisfenol A förbjuds i svenska matförpackningar för barn upp till och med tre år. Förbudet träder i kraft den 1 juli nästa år, enligt ett regeringsbeslut.

  Läs allt om bisfenol här:

  Experimentet

  må 4 jun Skyhög bisfenolhalt hos SvD:s reporter

  Politiska reaktioner
  ti 5 jun Rödgröna kräver stopp för bisfenol Risker för foster
  to 7 jun Bisfenol A ökar risken för cancer hos foster

  Alla inlägg om liveexperimentet på bloggen

  14:29 Geely uppges vilja köpa den krisande tillverkaren av Londons svarta taxibilar, Manganese Bronze Holdings, enligt Bloomberg news. Den konkursdrabbade taxitillverkaren hamnade i ekonomisk kris efter att ha tvingats till stora återkallelser eftersom en komponent i styrsystemet var felaktig.

  14:32 Orderingången i USA över förväntan. Orderingången på varaktiga varor (som maskiner, försvars- och transportutrustning och kapitalvaror som ska hålla i minst tre år) steg 0,7 i november, jämfört med månaden före, enligt data från handelsdepartementet. Analytikerna hade räknat med att orderingången skulle stiga med 0,3 procent, enligt Bloomberg News snittprognos. Transportsektorn borträknad, steg orderingången med 1,6 procent, jämfört med förväntningar om en minskning med 0,2 procent.

  14:34 De privata inkomsterna i USA steg 0,6 procent i november, jämfört med föregående månad. Samtidigt steg privatkonsumtionen 0,4 procent från månaden före. Det skriver Nyhetsbyrån Direkt.

  14:40 Ökningen av konsumtion i USA är den största sedan i augusti 2009, enligt Reuters.

  14:48 En hård julklapp till svenska folket. Så beskriver SvD:s Leif Petersen den nya prognosen som Anders Borg lade fram idag. Läs perspektivet här.

  15:10 Ryssland har tillfälligt stoppat importen av svenska nötkreatur och annan boskap. Orsaken är enligt TT att schmallenbergviruset, som kan orsaka missbildade djurfoster, snabbt fått stor spridning i Sverige.

  15:16 Snurr på fastighetsbolagen. NCC säljer en kontorsfastighet och en handelsfastighet i Triangeln i Malmö till Vasakronan för 1,2 miljarder kronor. JM ska bygga och sälja ett egenutvecklat hyresrättsprojekt i Dalénum, Lidingö till John Mattson Fastighets AB. Avtalet gäller 146 hyresrätter och är värt cirka 350 miljoner kronor.

  15:32 Kvinnor tappar fart i karriären under småbarnsåren. Mammor tar ut mer föräldraledighet, vabbar mer och går oftare ned i deltid än pappor. När barnen vuxit upp tjänar kvinnor betydligt mindre än män. Vad bör göras åt föräldraklyftan? Läs partiernas svar här.

  15:48 Styrelsen för Parken Zoo i Eskilstuna erbjuder sig att avgå. Enligt TT står det också klart att en ny djurparkschef ska anställas. Det var i oktober som TV 4:s Kalla Fakta visade hur bland annat döda djur förvarades under flera år i en frys på djurparken. En oberoende granskning presenterades i måndags där djurparksledningen fick hård kritik.

  16:01 Siffror på tvärs med amerikanska handelsdepartementets siffror. Det index som University of Michigan publicerar varje månad över stämningen bland de amerikanska konsumenterna sjönk till 72,9 i december jämfört med 82,7 föregående månad.

  16:11 Trots att det är sista arbetsdagen före jul så har flera affärer offentliggjorts idag, några exempel:

  Fortums styrelse har beslutat att investera 4,4 miljarder kronor i bygget av ett biobränsleeldat kraftvärmeverk i Värtaverket i Stockholm.

  Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har fått en beställning värd 100 miljoner kronor på missilskyddssystem och elektroniskt spaningssystem för helikopter.

  Trelleborg har köpt amerikanska Maine Industrial Tire, ett företag specialiserat på däck till fordon som truckar och med en omsättning på cirka 600 miljoner kronor.

  16:35 USA:s president Barack Obama planerar enligt New York Times att nominera John Kerry, före detta presidentkandidat tillika senator i Massachusetts, till ny utrikesminister.

  16:44 Pang Qingnian in i Spykers styrelse. Kinesiska Youngman och tidigare Saabägaren Spyker, med Victor Muller i spetsen, har affärer ihop igen skriver TT. Nu handlar det om att Youngman ska investera i den holländska sportbilstillverkaren mot att bli delägare.

  09:31 Som jul- och nyårsläsning bjuder Näringsliv Live på citatfest. HÄRkan du bläddra dig igenom årets bästa citat.
  Och HÄRkan du göra vårt supersvåra quiz med 15 andra minnesvärda uttalanden från året som gått.

  Annons
  Annons
  X

  Anders Borgs prognos.

  Bild 1 av 4

  Martin Jönsson, chefredaktör för SvD Kultur, twittrar om den nya prognosen.

  Bild 2 av 4

  Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

  Bild 3 av 4

  Foto:JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

  Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X