Annons
X
Annons
X

Näringsliv live 17 oktober

06:41 God morgon! I dag drar rapportperioden igång på allvar med rapporter från bland annat Telia Sonera (7.00), Investor (8.15) och SKF (cirka 13). För fler av dagens händelser se dagens agenda.

07:18 Nu har Telia Sonera släppt sin rapport. Resultatet var sämre än väntat. Telia Sonera meddelade även att bolaget ska spara 2 miljarder kronor under de närmaste två åren. Det innebär att 2 000 tjänster försvinner.

08:29 Nu har även Millicom rapporterat. Rörelseresultat före avskrivningar, ebitda, blev 507 miljoner dollar (529) för det tredje kvartalet 2012. Läs mer.

Annons
X

”Fruktansvärt”, säger fackordföranden om beskedet.

08:57 TELIA SONERA. Hur många jobb som ska bort i Sverige vill Telia Soneras vd Lars Nyberg inte säga idag. Neddragningen berör flera länder, enligt Nyberg.
– Vi har ju flest anställda i Sverige, så det är möjligtvis en indikation, men jag vill inte gå in i den spekulationen, säger han till TT.

09:05 SPARPAKET II. Säkerhetsföretaget Securitas ska genomföra en omstrukturering som ska ge årliga besparingar på 300 miljoner kronor. Besparingarna sker inom divisionerna Security Services North America och Security Services Europe, enligt ett pressmeddelande.

Obama vann nattens duell, enligt en omröstning bland CNN:s tittare.

09:20 TELIA SONERA. Aktien sjunker efter dagens delårsrapport. Minus 0,48 procent vid 9.20-tiden. Följ utvecklingen på börsen här.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  09:29 VAPENAFFÄR. Slutpunkten satt för miljardaffären med Saudiarabien. Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) kommer inte att hjälpa till med att bygga en ny vapenfabrik, enligt tidningen Ny Teknik. kommer inte att hjälpa Saudiarabien att bygga en ny vapenfabrik, enligt tidningen Ny Teknik. Samarbetet som pågått sedan 2007 har upphört helt och hållet. Det bekräftar Reidar Ljöstad på försvarsdepartementet för tidningen. Affären kunde ha lett till svenska exportaffärer värda 25–40 miljarder kronor.)Samarbetet har upphört helt och hållet, bekräftar Reidar Ljöstad på försvarsdepartementet för tidningen.
  Affären kunde ha lett till svenska exportaffärer värda 25–40 miljarder kronor.

  09:36 VARSEL. Riksdagens partiledardebatt är igång. S-gruppledaren Mikael Damberg inledde och ansåg att debatten borde handla om det mörknande läget på arbetsmarknaden.
  – Nu slår varselvågen mot Sverige med full kraft, sade han.
  Det lät som ett citat från SvD Näringsliv.
  LÄS MER: Nu slår varselvågen mot Sverige.
  LÄS MER: Varslen pressar regeringen.

  09:46 PARTILEDARDEBATT. Statsminister Fredrik Reinfeldt har återvänt från Berlin och går till angrepp mot Socialdemokraternas budgetmotion.
  – Ni profilerar miljonerna men döljer miljarderna. Ni höjer skatterna med 30 miljarder kronor men återför bara en tiondel till företagen. Det är en gigantisk utbyggnad av bidragssystemen, säger han.

  10:00 AVTALSRÖRELSE. Lågkonjunkturen fördjupas i närtid. Nästa år ökar arbetslösheten till 8 procent. De närmaste åren präglas av fortsatt hög arbetslöshet och relativt svag produktivitsökning, skriver Konjunkturinstitutet idag i sin lönebildningsrapport. Den är ett underlag inför nästa års avtalsrörelse.
  Lönerna väntas öka med i snitt 3 procent/år 2013-2015. Lägre löneökningar och sänkt styrränta skulle påskynda återhämtningen och ge fler jobb, enligt KI.
  Första halvåret 2013 ska 2,5 miljoner löntagare få nya löneavtal.

  10:08 TELIA SONERA. SvD Näringslivs reporter Carolina Neurath livebloggar direkt från presskonferensen med Lars Nyberg.

  Telia-aktien dyker. Minus 2,28 procent nu.

  10:17 BYGGINDUSTRIN. Det är vänteläge i byggsektorn pga konjunkurläget. Bygginvesteringarna spås öka med 1 procent i år och med lika mycket nästa år, enligt en ny prognos från Sveriges Byggindustrier.
  Bostadsbyggandet går trögt och nyinvesteringar i bostäder minskar i år. I takt med att konjunkturutvecklingen stabiliseras framöver kommer bostadsbyggandet att vända upp. Antalet påbörjade bostäder blir ändå färre 2013 än 2011.

  10:22 PARTILEDARDEBATT. Regeringen har utformat sin budget för att rusta Sverige mot varslen som nu kommer, säger statsminister Fredrik Reinfeldt:

  – I den mörkaste av varselvågor och konjunkturer uppstår alltid nya jobb, det gäller att satsa på människorna.
  Följ debatten på riksdagens hemsida.

  10:24 BRYTSTOPP. Högsta domstolen säger nej. Nordkalk får inte fortsätta de förberedande arbetena inför den planerade kalkbrytningen vid Bunge på norra Gotland.
  Enligt HD:s beslut idag väger bolagets ”intresse av en omedelbar verkställighet” inte med tillräcklig marginal tyngre än de intressen som talar för att verkställigheten bör vänta tills det finns ett lagakraftvunnet beslut.

  10:29 SURFKRIG. Nästa vecka släpper Microsoft sin surfplatta Surface. Samtidigt väntas Apple lansera sin ”Ipad mini”.
  Surface kommer att kosta från 500 dollar när den släpps i bland annat USA den 26 oktober, meddelar nu Microsoft. Prissättningen liknar därmed Apples.
  Det tror en del bedömare är väl dyrt för att kunna stjäla en större del av marknaden. Särskilt som Apple på tisdag väntas presentera en mindre och billigare Ipad, skriver TT-AFP.

  Stockholmsbörsen just nu.

  10:37 TELIA SONERA. En pressad Lars Nyberg håller ett försvarstal och berättar att företagen hjälpt 11 000 fattiga barn i Nepal. Det rapporterar SvD Näringslivs Carolina Neurath från presskonferensen.
  LÄS MER: Neuraths börsblogg

  Timeline över Eurokrisen, The Guardian.

  10:46 KLICKA PÅ KRISEN. The Guardian har gjort en interaktiv timeline över Eurokrisen, klicka här och följ utvecklingen land för land.

  11:12 SNUSMUTA. Tystnad från Bryssel så här långt efter gårdagens besked att EU-kommissionär John Dallis avgår.
  Vid lunchtid idag väntas antikorruptionsbyrån Olafs generaldirektör Giovanni Kessler vara med vid en presskonferens i Bryssel.
  LÄS MER: ”Snusförbudet var till salu”

  11:20 Michael:
  11000 barn i Nepal blir hjälpta säger vd Nyberg. Med vad? Att lära sig ringa rikssamtal? Jösses!!

  11:26 OMXS. Stockholmsbörsen svagt ner, minus 0,18 vid 11.30-tiden. Vinnaraktier är Holmen, SSAB och Swedish Match.
  Följ börsen här.

  11:30 MILLICOM.Företaget håller fast vid bedömningen att den underliggande organiska intäktstillväxten blir 8-11 procent nästa år. Samma prognos gäller för innevarande helår.
  Det säger bolagets finanschef Francois-Xavier Roger till nyhetsbyrån Direkt, efter presentationen av delårsrapporten idag.

  11:42 EU-BYGGEN. Produktionen inom byggsektorn i eurozonen minskade med 5,5 procent i augusti jämfört med samma månad förra år. Men jämfört med juli i år var det ökning med 0,7 procent, enligt nya siffror från Eurostat.
  LÄS MER: Negativa utsikter för byggbranschen

  11:47 FRANSK OPTIMISM. Frankrikes president Francois Hollande ser ett snart slut på eurokrisen.
  – Vi är väldigt, väldigt nära ett slut på krisen i eurozonen, säger Hollande i en intervju med Le Monde och fem andra större tidningar.

  Francois Hollande och Angela Merkel. Foto: Scanpix

  12:05 INVESTOR. Wallenbergsfärens maktbolag Investors substansvärde uppgick den sista september till 163,4 miljarder kronor, eller 215 kronor per aktie. Sedan utgången av andra kvartalet har substansvärdet, bolagets nettoförmögenhet, stigit med elva kronor per aktie.
  Vinsten det senaste kvartalet blev 13 339 miljoner kronor. Det kan jämföras med förlusten på 21 555 miljoner kronor motsvarande period i fjol.
  Investors vd Börje Ekholm varnar för att de bistra tiderna med varsel och sparpaket kommer att fortsätta.
  – Jag tror att man får vara beredd på att det blir tuffare i ekonomin. Det brukar leda till att man måste spara på kostnadssidan, säger han idag.

  Följ SvD Näringslivs granskning Blågula mutor

  12:12 AMBASSADHOT? USA:s ambassad i Stockholm har utrymts, rapporterar TT vid 12-tiden.
  – Det är en möjlig säkerhetsincident som vi undersöker. Under tiden har ambassaden evakuerats, bekräftar Jeff Anderson, presstalesperson på amerikanska ambassaden, nu till TT.

  12:15 BREV. Det är ett misstänkt brev som har kommit till den amerikanska ambassaden. Men det är bara en av ambassadens byggnader som har utrymts och personalen är forfarande kvar inne på ambassadområdet, enligt uppgifter till Ekot.

  12:16 GETINGE. Medicinteknikföretaget Getinge redovisar en vinst före skatt på 704 miljoner kronor för tredje kvartalet, jämfört med vinsten på 690 miljoner kronor motsvarande period förra året, skriver TT. Det är något lägre än väntat.
  Analytikerna hade spått en vinst på 721 miljoner kronor, enligt Reuters.
  Omsättningen för bolaget, som kontrolleras av finansmannen Carl Bennet, uppgick till 5 574 miljoner kronor, jämfört med 4 865 miljoner kronor ett år tidigare.

  13:32 SKF. Först ut i rapportfloden bland verkstadsbolagen är SKF, som redovisar minskad vinst och omsättning.
  LÄS MER: SKF nådde inte förväntningarna

  13:35 FÖRLUST FÖR CDON. E-handelsbolaget Cdon redovisar en förlust före skatt på 16,4 miljoner kronor för tredje kvartalet. Samma period i fjol var vinsten 13,3 miljoner kronor.
  Omsättningen var 982 miljoner kronor (826).
  Nu skriver ledningen ner helårsprognosen. Rörelsemarginalen väntas nu bli minus 0,5–1,0 procent. Tidigare var målsättningen ett positivt resultat.

  13:39 TYSK BNP. Inte nog med den snöpliga matchen igår :-), nu skriver den tyska regeringen ner tillväxtprognosen för 2013. BNP beräknas nu växa med 1 procent, jämfört med 1,6 procent i aprilprognosen.
  LÄS MER: ”Tyskland navigerar på ett stormigt hav”

  13:46 Stockholmsbörsen plus 0,06 klockan 13.45. Följ börsen på http://bors-nliv.svd.se/.

  14:01 SNUSDOMINANT. Swedish Matchs volymandel av den svenska snusmarknaden, räknat i antal dosor, uppgick till 76,2 procent. Uppgiften gäller en fyraveckorsperiod fram till den 7 oktober 2012.
  Det visar siffror från marknadsinstitutet Nielsen, enligt uppgifter till Nyhetsbyrån Direkt. Samma period för ett år sedan var andelen 82,4 procent.
  Hur många dosor som 76,2 procent motsvarar får vi dock inte veta.

  14:08 SNUS-AFFÄREN. EU:s antikorruptionsbyrå Olaf har samlat in omfattande bevisning om den misstänkta mutan, enligt generaldirektör Giovanni Kessler. Rappirten går nu vidare till riksåklagaren på Malta.
  – Dalli visste om att en person gick runt och bad om pengar i utbyte för att använda sina kontakter med kommissionären till att påverka eller försöka påverka kommissionens arbete, säger Kessler på en presskonferens i Bryssel idag.
  HUr mycket pengar det rörde sig om vill han inte avslöja, men det var ”en försvarlig summa”.

  14:13 FICK SPARKEN. Den tidigare EU-kommissionären John Dalli själv hävdar nu att han inte alls har avgått – utan att han blivit ombedd att avgå av EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Det uppger Dalli i en intervju med nyhetsbyrån New Europe.

  SKF-aktien plus 0,41 % efter berg-o-dalbana.

  14:18 SKF-aktien klarade rapporten. SKF tappade betydligt mer volym än väntat under det tredje kvartalet, men lyckades ändå redovisa en marginal i linje med förväntningarna och det är det som räddar aktien.
  Det menar en analytiker som nyhetsbyrån Direkt har pratat med.

  14:29 BANKUNION. Det är fortfarande långt kvar innan EU:s bankunion kan bli verklighet, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt.
  ”Vi är bara i början på diskussionen om bankunionen och den europeiska tillsynsmyndigheten”, sade han i samband med EU-nämndens möte idag.
  Regeringen kommer tillbaka till EU-nämnden när det finns ett färdigt förslag, tillade statsministern.

  14:33 HOTELLHÖSTEN. Prognoserna för hotell- och restaurangbranschen är motstridiga. Det konstaterar fackförbundstidningen Hotellrevyn i en genomgång.

  15:09 TUFFARE. Det fjärde kvartalet kommer att bli årets tuffaste, sa SKF:s vd Tom Johnstone vid dagens telefonkonferens.
  Han pekade bland annat på de sjunkande volymerna, den lägre produktionen och valutaeffekter.
  Under telefonkonferensen framkom det också att efterfrågan försvagades gradvis under det tredje kvartalet, skriver Direkt.

  15:12 OLJEAFFÄR. Det ryska ägarkonsortiet AAR, delägare i oljebolaget TNK-BP, har gjort upp med det ryska statskontrollerade bolaget Rosneft om att sälja halva TNK-BP för 28 miljarder dollar, rapporterar Reuters med hänvisning till en källa.
  Affären öppnar upp för en strategisk allians mellan Rosneft och den andra delägaren i TNK-BP, brittiska BP, där svensken Carl-Henric Svanberg är ordförande.

  15:14 Gerhard:
  Det är något fel på länken till Näringsli Live.
  Näringsliv Live:
  Hej, vilken länk menar du?

  15:20 AVBLÅST. De anställda vid den amerikanska ambassaden i Stockholm som inte valde att gå hem i samband med evakueringen är nu tillbaka i byggnaden, rapporterar TT
  Jeff Anderson, presstalesperson vid ambassaden, är ännu mer förtegen än polisen och säger ingenting mer om själva händelsen.
  – Alla mår bra. Men när det inträffar någon form av säkerhetsincident så tar vi det väldigt allvarligt. Det påverkar oss alla. Det är en allvarlig sak så vi kommer att prata om det, säger Jeff Anderson..

  15:21 VARSEL. Servicebolaget Coor i Helsingborg varslar samtliga 56 tjänstemän om uppsägning. Företaget är underleverantör till kemikoncernen Kemira som rationaliserar sin verksamhet.

  Sthlmsbörsen just nu, plus 0,14 %.

  15:31 BANK OF AMERICA. Tredje kvartalet blev svagt för den amerikanska bankjätten Bank of America. Vinsten stannade på 340 miljoner dollar. Samma period förra året var vinsten 6,2 miljarder dollar.
  Resultatet var ändå bättre än väntat, skriver SvD Näringslivs Daniel Kederstedt från New York.

  15:38 TIDNINGSVARSEL. Dala-Demokratens varslade idag 50 av de 76 anställda. Det är två tredjedelar av personalsyrkan. Förhandlingar ska nu genomföras.

  15:43 BUDGETBIL. Priset för VW:s nya sedanmodell blir 55 000 kronor.
  LÄS MER: Volkswagen planerar nytt lågprismärke.

  Bragdmatchen.

  16:05 KLIPP. När Rasmus Elm dunkade in Sveriges kvittering mot Tyskland i tisdagskvällens mirakelmatch var det åtminstone en svensk som vrålade extra högt. Och det var den spelare som satsade på att det skulle bli ett oavgjort resultat när Tyskland ledde med 4–0.
  – Vi hade en handfull spelare som spelade på oavgjort då. Och åtminstone en av dem var en svensk som spelade omkring 300 kronor till oddset 1 000 gånger pengarna, säger Klas Winberg, regionchef vid Betfair Sverige, till TT.

  16:11 MEDDELARFRIHET. Socialminister Göran Hägglund (KD) föreslår idag att privata vårdföretag frivilligt ska kunna ansluta sig till meddelarfriheten. TCO-förbundet Vision tycker inte att det räcker, skriver tidningen Vision.

  16:17 SJUKFUSK. En man i 40-årsåldern var sjukskriven i tre år, samtidigt som han arbetade heltid i Norge. Nu döms han av Uddevalla tingsrätt till ett års fängelse för grovt bedrägeri och bidragsbrott.
  Mannen fick mer än en halv miljon kronor i sjukersättning från Försäkringskassan under de tre åren, skriver Bohusläningen på nätet.

  16:21 NORDKALK. Högsta domstolens beslut idag väcker både jubel och besvikelse, skriver Dagens arbete på nätet.
  HD beslutade idag att tills vidare stoppa allt arbete med det nya kalkbrottet i Ojnareskogen på Gotland.

  16:26 STOCKHOLMSBÖRSEN ligger på plus 0,14 % vid 16.20-tiden.
  Vinnaraktier är bland annat SSAB, Holmen, Millicom och Getinge. Även SKF har gått bra.
  FÖLJ BÖRSEN på http://bors-nliv.svd.se/

  16:31 TELIA SONERA. Läs Andreas Cervenkas analys här.

  16:35 CSN DRAR NER. 100 personer berörs när Centrala studiestödsnämnden, CSN, drar stänger flera kontor. I Örebro, Uppsala och Falun läggs verksamheten ner. På huvudkontoret i Sundsvall försvinner 25 tjänster. Orsaken är överkapacitet, enligt ett pressmeddelande från CSN.

  16:39 LO NOBBAR. Konjunkturinstitutet får - som ofta tidigare - kritik från LO efter årets lönebildningsrapport. LO-ekonom Mats Morin säger till nyhetsbyrån Direkt att det är ”fullständigt orealistiskt” med löneökningar på 2 procent de kommande åren, som KI räknat på.

  16:44 STORBRITANNIEN. Den brittiske finansministern George Osborn väljer fel nedskärningar, enligt dagens ledare i City-tidningen City.AM signerad av Allistair Heath.

  16:47 ELVINTER. It- och energiminister Anna-Karin Hatt (C) träffar i morgon företrädare för kärnkraftsproducenterna Vattenfall, Eon och Fortum.
  Vid mötet kommer bolagen att informera om slutsatserna av förra vinterns driftproblem och vilka bedömningar de gör inför kommande vinter, enligt ett pressmeddelande från departementet.

  16:49 LÄXHJÄLP. Regeringen har idag lämnat propositionen om skatteavdrag för läshjälp till riksdagen.
  Läs hela propositionen här.

  16:57 SWEDBANK. En övervägande motvind väntas prägla Swedbanks räntenetto under andra halvåret, med startpunkt i det tredje kvartalet, och därmed utgöra ett trendskifte. Samtidigt väntas Swedbanks kapital notera nya toppnivåer.
  Det framgår av analyser som nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

  17:43 Och där stängde börshandeln för dagen. Telia Soneras besvikelse till rapport drog ner aktien med 1,5 procent och bidrog därmed till att dra ner OMXS-index till att stanna på en ökning med 0,4 procent; 332,8. Även storbankerna föll och bidrog till att ökningen blev måttlig.

  SKF, som öppnade delårsrapportssäsongen, steg med närmare 3 procent, trots att vinsten sjönk och var något sämre än väntat. Också andra verkstadsföretag, som Alfa Laval, Sandvik och Atlas Copco, fick en skjuts uppåt.

  Och därmed stänger Näringsliv Live för dagen. Vi ses i morgon igen.

  Annons
  Annons
  X

  ”Fruktansvärt”, säger fackordföranden om beskedet.

  Bild 1 av 12

  Obama vann nattens duell, enligt en omröstning bland CNN:s tittare.

  Bild 2 av 12

  Telia-aktien dyker. Minus 2,28 procent nu.

  Bild 3 av 12

  Stockholmsbörsen just nu.

  Bild 4 av 12

  Timeline över Eurokrisen, The Guardian.

  Bild 5 av 12

  Francois Hollande och Angela Merkel. Foto: Scanpix

  Bild 6 av 12

  Följ SvD Näringslivs granskning Blågula mutor

  Bild 7 av 12

  SKF-aktien plus 0,41 % efter berg-o-dalbana.

  Bild 8 av 12

  Sthlmsbörsen just nu, plus 0,14 %.

  Bild 9 av 12
  Bild 10 av 12

  Bragdmatchen.

  Bild 11 av 12
  Bild 12 av 12
  Annons
  X
  Annons
  X