Annons
X
Annons
X

Näringsliv Live 10 oktober

Välkomna till en ny dag med Näringsliv Live. I dag med Leif Petersen.

07:25 Här är några av morgonens nyheter och vad som här på gång:
Aluminiumjätten Alcoa, som sedvanligt inledde den amerikanska rapportsäsongen, redovisade sent på tisdagskvällen ett resultat som var bättre än väntat samtidigt som företaget sänkte sin prognos för global aluminumkonsumtion. Läs mer här

Kinas centralbankschef Zhou Xiaochuan kommer inte att delta vid IMF-mötet i Tokyo, enligt IMF:s talesperson Yoshiko Kamata.

På valutamarknaden har dollarn stärkts till 1:286 mot euron, jämfört med 1:292 vid svensk stängning på tisdagen. Kronan handlas 5 öre svagare mot dollarn och 2 öre svagare mot euron.

”Euron är den minst eftertraktade valutan. Europas ekonomi förblir i ett värre tillstånd än USA och Japan”, sade Marito Ueda, senior chef för FX Prime Corp i Tokyo, till Bloomberg News.

Spaniens premiärminister Manuel Rajoy träffar Frankrikes president Francois Hollande i Paris.

På den internationella makroagendan finns bland annat fransk industriproduktion, inflationsstatistik från våra nordiska grannar Danmark och Norge och IMF publicerar sin globala finansiella stabilitetsrapport samt håller årsmöte i Tokyo.

Här är dagens agenda

07:29 Är du orolig för att din pension inte kommer att räcka till? Förmodligen delar inte Falkengren och Clausen och den känslan. Läs mer om deras guldkantade avtal.

SEB:s vd Annika Falkengren kan gå i pension vid 60 års ålder och få ut 65 procent av lönen - på 7 miljoner kronor. Foto: Scanpix

07:37 LITE MER UR DAGENS AGENDA:
Klockan 9.30 publicerar SCB statistik över den svenska industrins produktion och orderingång i augusti.

Till kvällen, klockan 20 svensk tid, släpper Federal Reserve sin regionala konjunkturrapport Beige Book.

Annons
X

08:43 Lägre styrränta väntas. Prosperaundersökningen visar att styrräntan väntas ligga på 1,1 procent om tre månader och 1,1 procent om tolv månader. Idag ligger styrräntan på 1,25 procent. Visar analysföretaget TNS Sifo Prosperas senaste enkät bland inköpschefer, aktörer på penningmarknaden och representanter för arbetsgivare och fackförbund.

08:49 Börserna i Asien föll under onsdagen. Kraftigast ned i Japan (Nikkei minus 2,0 procent)
Seoulbörsens Kospi-index föll 1,6 procent. Bland förlorarna fanns Samsung Electronics, ned med 3,4 procent.
Taiwanbörsens Weighted Index sjönk 0,3 procent. (TT)

08:51 Toyota återkallar 7,4 miljoner bilar runt om i världen till följd av ett fel på reglaget för fönsterhissarna på förarsidan, som innebär en brandrisk.
Bland de berörda modellerna finns Camry, RAV 4, Yaris och Corolla tillverkade under perioden 2005–2010. Enligt Toyotas talesperson Shino Yamada har inga olyckor orsakats av det problem som ska åtgärdas. (TT)

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  09:00 USA STÄMMER WELLS FARGO. Den amerikanska staten har stämt Wells Fargo för ”vårdslös” långivning. (WSJ.com)

  09:01 Ikea till Indien. har ansökt hos indiska myndigheter om att få öppna butiker i landet, och försöker därmed dra nytta av Indiens nya reformer för att öppna upp för utländsk ägande, skriver FT enligt Direkt.

  09:02 Dansk inflation är 2,5 procent på årsbasis.

  09:04 Årets julklapp presenteras av HUI 21 november. Vi minns med glädje bakmaskinen.

  09:07 Skanska-order i USA. Byggkoncernen har fått en order värd 460 miljoner kronor för att bygga 1,9 mil motorväg i Kalifornien.

  Minns ni? Året var 1988 och bakmaskinen korades till årets julklapp. Foto: Scanpix

  09:23 Högre arbetslsöhet. Fackförbundet Unionens ekonomer räknar med att den försämrade konjunkturen kommer att dra upp arbetslösheten till 8,2 procent 2013. Årets arbetslöshet beräknas i snitt landa på 7,9 procent. (TT)

  09:27 SvD:s Cecilia Axelsson är på TCO:s hearing om a-kassan. ”De differentierade avgifterna till a-kassan fungerar ju inte. De har bara lett till att många har lämnat a-kassan, säger Eva Nordmar, TCO:s ordförande.

  09:28 Prof Bertil Holmlund: ”Det är hög tid att höja taket. Det är bra. Men förslaget är för krångligt”.

  TCO:s ordf Eva Nordmark: ”Orimligt få omfattas av a-kassan idag”.

  09:31 Bertil Hedlund: Fler skulle vara arb.lösa med förslaget. Kan handla om 14 -15 000 jobb. Han tror inte på Borgs siffra 30 000 jobb, rapporterar Cecilia Axelsson.

  09:32 Prof Holmdlund: Anders Borg måste anta att lönebildningen påverkas av höjd a-kassa. Men det vet vi inte mycket om.

  09:33 Industriproduktionen steg 0,4 procent i augusti jämfört med månaden före, enligt säsongsrensad statistik från SCB.
  Jämfört med samma månad föregående år steg industriproduktionen 3,2 procent, kalenderkorrigerat.

  09:33 Den svenska industrins totala orderingång, säsongsrensat i volym, sjönk 1,4 procent i augusti, jämfört med månaden före, enligt beräkningar från SCB.
  Orderingången från hemmamarknaden steg 1,3 procent medan exportorderingången sjönk 3,1 procent.

  09:36 Handeln på Stockholmsbörsen inleddes med fallande kurser, i linje med utvecklingen på ledande börser i Asien och Europa.
  Strax före klockan 9.30 hade OMXS-index backat med 0,4 procent till 331,2. (TT)

  09:42 Bang&Olufsen-aktien sjunker i Köpenhamn efter en svag delårsrapport. Bang & Olufsen-aktien falder ca. 4,4 pct. til kurs 76 fra handelsstart efter at have offentliggjort et kvartalsregnskab for regnskabsårets første kvartal.

  Regnskabet fastholder ganske vist forventningerne om en tocifret omsætningsvækst og en forbedret overskudsgrad sammenlignet med sidste år.

  Men underskuddet i første kvartal blev på 64 mio. kr., og et flertal af analytikerne havde forventet et underskud på 16 mio. kr, skriver danska Börsen.

  09:47 Från TCO:s seminarium: Ulf Lindberg, Almega: Vi vill höja taket lika mkt som TCO. Det ska vara som i sjukförsäkringen.

  09:56 LO:s chefsekonom Ola Petterson: Ett spännande förslag. Vi delar många punkter. Övertygad att vi skulle kunna hitta en samsyn, säger han om TCO:s förslag. Från TCO:s seminarium.

  09:58 Höj inkomsttaket till ca 27 000 kronor i månaden. Det är en del av förslaget till en ny arbetslöshetsförsäkring som TCO presenterar på onsdagen.

  10:07 Ola Petterson, LO:s chefsekonom medger det finns ett samband mellan ersättningsnivåer och arbetslöshet. Men det går att motverka. Borgs exakta siffra är ”skrattretande”.

  10:08 Både LO:s Ola Pettersson och Almegas Ulf Lindberg anser att det finns risk för ökad arbetslöshet med höjd a-kassa. Men det kan kan motverkas m t ex bättre matchning, rapporterar SvD:s Cecilia Axelsson från TCO:s seminarium.

  10:16 De senaste årens stålbadspolitik i Baltikum har varit effektiv, säger Mikael Johansson, chef för Östeuropa-analysen på SEB och chefredaktör för Eastern European Outlook som kommer med ny upplaga idag.

  10:17 SEB förutspår att Lettland klarar Maastricht-kriterierna och därmed kan gå med i euron som planerat 2014.

  10:19 Kronan stärktes cirka fyra öre mot både dollarn och euron, medan de korta svenska obligationsräntorna steg 0,03 procentenheter omedelbart efter SCB:s publicering av industrisiffrorna.(TT)

  10:22 Minus 0,37 procent på Stockholmsbörsen efter snart 1,5 timmes handel. I linje med de stora europeiska börserna.

  10:46 Peab säger upp fler byggnadsarbetare och 106 byggnadsarbetare är nu uppsagda i Peabs region Nord-Ost. Det skriver byggtidningen Byggnadarbetaren.

  10:48 Michael:
  Cecilia Skingsleys artikel är läsvärd.Om marknaden vill testa ECB:s utfästelser.Hur går detta till rent konkret?
  Leif Petersen:
  Man använder sig bland annat av finansiella instrument som spekulerar i höjd ränta för Spanien.

  11:00 Stockholmsbörsen ligger på minus 0,82 procent. Kronan har tappat 2 öre mot dollarn (6:68) och 4 öre mot euron (8:59).

  11:09 Dannemora Mineral handelsstoppades strax före klockan 11 på onsdagen.
  Bolaget aviserade riktad företrädesemission på 130 miljoner kronor på tisdagen. Bolaget aviserade även på onsdagen att det gör en efterföljande emission på 20 miljoner kronor.

  11:16 Italien sålde statsskuldväxlar på onsdagen till något högre räntenivå än för en månad sedan.

  11:19 Leksands IF behöver 25 miljoner kronor. Hockeyklubben har lämnat in en borgensansökan på 25 miljoner kr till kommunen. – Nu är det skarpt läge, det är ingen hemlighet att vi haft likviditetsproblem. Vi hoppas på att kommunen ställer upp för i nuläget har vi ingen plan B, säger klubbens VD Anders Doverskog.(TT)

  11:29 50 danska banker på väg bort? Det påstår Jyske Banks vd Anders Dam i en intervju med Bloombergs rapporterar Direkt. Den danska bankmarknaden är fragmentiserad, men en större strukturomvandling kan ligga runt hörnet. Så många som 50 danska banker kan komma att försvinna.
  Det sade Jyske Banks vd Anders Dam.

  11:47 LUNCHSVEPET
  Stockholmsbörsen ligger stadigt kring minus 1,00 procent, i linje med de stora europeiska börserna.
  Kronan är oförändrad mot dollarn (6:69) och har tappat 3 öre mot euron (8:60).
  Kappahl är dagens stora förlorare och har tappat 22 procent sedan klädföretaget meddelat att de säljer sitt huvudkontor och ber sina ägare om mer pengar i en nyemission Allt för att minska sina skulder.
  Svensk industriproduktion kom in något mer positivt än beräknat.

  11:49 Årets Nobelpris i kemi går till amerikanerna Robert J Lefkowitz och Brian K Kobilk. (TT)

  11:51 Nobelpriset i kemi 2012 till forskning om ”sinnrika mottagare på cellernas yta”.. G-proteinkopplade receptorer.

  11:58 Professor Sven Lidin förklarar varför de belönade forskarnas upptäckter kring receptorerna är viktiga.
  – Att veta hur de ser ut och hur de fungerar kan ge oss verktyg för att tillverka bättre mediciner med färre sidoeffekter. (TT)

  13:31 Moody's varnar för de snabba prishöjningarna på norska bostadsmarknaden. +7 procent under 20011 och lika mycket under första halvåret i år. (www.moodys.com) Norska banker är känsliga för prisfall på bostadsmarknaden, varnar Moody's.

  13:37 Stockholmsbörsen ligger kvar på minus 1,00 procent. Kronan har tappat 2 öre mot euron (8:61) och är oförändrad mot dollarn (6:69)

  13:43 Facebook försökte dölja tveksamheter inför börsnoteringen. SEC hade svårt att få reda på ens de mest grundläggande fakta, skriver Bloombergs. ”They were given the benefit of the doubt when they went public that they were ready for prime time,” said Michael Pachter, a managing director at Wedbush Securities Inc. “They still haven’t proved that they are.”

  13:55 En av tre medlemmar i Pussy Riot släpptes från fängelset idag. De två andras dom på två år i fängelse står fast.

  14:05 Slut på fusionssamtalen mellan EADS och BAE, skriver Bloomberg.

  14:06 BAE Systems och EADS har beslutat att avbryta samtalen om en fusion mellan de två försvarskoncernerna, rapporterar Reuters. En fusion hade kunnat få konsekvenser för de svenska delarna av BAE, tidigare Hägglunds i Örnsköldsvik och Bofors.
  Enligt BAE Systems har det inte gått att få med sig de inblandade regeringarna, i Frankrike, Storbritannien och Tyskland, på affären. (TT)

  14:14 Polen vill inte ha euro just nu. Enligt premiärminister Donald Tusk tänker landet gå med först när länderna i det nuvarande euroområdet följer de officiella regler som finns för valutasamarbetet, sade Tusk på en presskonferens i Helsingfors i dag.

  14:19 Den europeiska flyg- och försvarsjätten EADS och den brittiska försvarskoncernen BAE Systems bekräftar att de överger planerna om en fusion bolagen emellan.
  Det skriver Bloomberg News.
  Bolagen säger att de motstridiga intressena från de inblandade regeringarna (Tyskland, Frankrike och Storbritannien) inte går att lösa.
  EADS och BAE har därför beslutat att avsluta samtalen då det ligger i företagens och aktieägarnas intresse. (Direkt)

  14:40 Europeiska börserna har legat strax under noll hela dagen. London (-0,48 procent), Paris (-0,32), Frankfurt (-0,34).

  15:38 Idag stänger de sista Expertbutikerna. Slutrean drog in 200 miljoner kronor, skriver DI.

  15:49 Åtta Gripen till Kroatien? Svenska staten genom Försvarsexportmyndigheten, FXM, lämnar på onsdagen en offert gällande åtta Gripen av typ C/D till Kroatien.
  Det framgår av ett pressmeddelande från FXM.
  Förslaget omfattar även ett support- och utbildningsavtal för piloter och flygtekniker, liksom en finansieringslösning.
  Svensk industri erbjuder genom Saab även industriellt samarbete i samband med ett köp. (Direkt)

  16:02 Rune Andersson, storägare i Kappahl med 12 procent av aktierna, är tveksam till att delta i en andra nyemission på ett år. Idag hittills har aktien fallit 24 procent. (Direkt)

  16:23 Europabörser strax före stängning: London (-0,40 procent), Paris (-0,32 procent), Frankfurt (-0,27 procent).

  16:24 Stockholmsbörsen minus 1,23 procent en timme före stängning.

  16:26 Något svagare krona under onsdagen: dollar 6:68 kr (-2 öre) och euro 8:61 kr (-2 öre).

  16:32 Tvåårig svensk statsobligation steg till 0,71 procent (0,69) under onsdagen. Tioåringen stannade oförändrad på 1,49 procent. (TT)

  17:50 Stockholmsbörsen sjönk på onsagen inför nästa veckas rapportflod. Kappahl agerade sänke efter att bolaget begärt nya pengar från aktieägarna. Totalt utraderades en fjärdedel av bolagets värde efter beskedet.

  Med Kappahls fall har fokus alltmer hamnat på textilbranschen som just nu leker hela havet stormar. Läs mer om detta i morgondagens tidning eller här och här.

  En börssammanfattning hittar du här.
  LÄS MER:
  Börsens vinnare
  Börsens förlorare

  Därmed sätter vi punkt för i dag. Men Livebloggen återuppstår i morgon bitti, lagom till börsens öppning. Välkommen åter!

  Annons
  Annons
  X

  SEB:s vd Annika Falkengren kan gå i pension vid 60 års ålder och få ut 65 procent av lönen - på 7 miljoner kronor. Foto: Scanpix

  Bild 1 av 3

  Minns ni? Året var 1988 och bakmaskinen korades till årets julklapp. Foto: Scanpix

  Bild 2 av 3

  TCO:s ordf Eva Nordmark: ”Orimligt få omfattas av a-kassan idag”.

  Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X