Näringsfysiologen: Här är butikens bästa bröd

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Bröd – näringsgles kolhydratbomb eller tacksam och mättande fiberkälla? Svaret beror helt på vilken sort du väljer. Här är en guide till brödhyllan.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Illustration: Thomas Molén

Illustration: Thomas Molén

Linda Bakkmans prispall: 1) Husman, 2) Rågkuse, 3) Energi proteinbröd. Illustration: Thomas Molén

Linda Bakkmans prispall: 1) Husman, 2) Rågkuse, 3) Energi proteinbröd. Illustration: Thomas Molén

De fetade siffrorna avser innehåll per skiva bröd. Sockerarter uttrycks även per 100 gram för att  relateras till riktlinjerna i texten. Urvalet består av populära sorter från ledande tillverkare tänkta att ge en representativ bild av produktkategorin.

De fetade siffrorna avser innehåll per skiva bröd. Sockerarter uttrycks även per 100 gram för att relateras till riktlinjerna i texten. Urvalet består av populära sorter från ledande tillverkare tänkta att ge en representativ bild av produktkategorin.

Annons

Traditionellt har brödbaket varit en vardagssyssla i var hem, men i dag är bara två procent av brödet vi äter hembakat. Resten produceras i små- eller storskaliga bagerier och valmöjligheterna i brödhyllan är många.

Mjukt, hårt, ljust, mörkt, osötat, fullkorn, färdigskivat, surdeg, proteinförstärkt. Utbudet kan tyckas oändligt och svårnavigerat.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons