X
Annons
X

Näringsfysiologen guidar i glassdjungeln

Proteinglass, fettsyror och tillsatt luft. Det finns ingen entydig definition eller myndighetskrav på vad en glass måste innehålla. Här guidar SvD:s näringsfysiolog i djungeln, listar några populära sorter utifrån kaloriinnehåll och bjuder på ett eget recept.

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Regleras av industrin

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 7

Skummjölk är en vanlig ingrediens i gräddglass.

Foto: IBL/Alamy Bild 2 av 7

Industritillverkad glass innehåller ofta en lång rad tillsatser.

Foto: IBL/Alamy Bild 3 av 7

Utan tillsatt luft skulle mjukglassen inte vara så fluffig, skriver Linda Bakkman.

Foto: IBL/Alamy Bild 4 av 7

En vanlig proteinglass innehåller ungefär lika mycket protein som ägg.

Foto: IBL/Alamy Bild 5 av 7

”De flesta glassar ger mycket energi i relation till näring”, skriver Linda Bakkman.

Foto: IBL/Alamy Bild 6 av 7

Linda Backmans frukt- och bärglass.

Foto: Bianca Brandon-Cox Bild 7 av 7
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X