X
Annons
X

Näringsfysiologen: Fryst mat ofta bättre än färsk

Frysta grönsaker har oförtjänt dåligt rykte. I många fall kan de till och med vara mer näringsrika än färska. Men det finns några saker du bör tänka på om du vill maximera näringsinnehållet i mat du fryser in.

Läs mer om Näringsfysiologen

I moderna matbutiker har vi konsumenter tillgång till de flesta råvaror året om. Även under vintern är grönsaksdiskarna fulla av produkter som inte är i säsong eftersom det finns en efterfrågan på mogna och färska livsmedel.

Tyvärr upplever jag att det råder en del missförstånd kring färsk kontra fryst mat och att fryst mat har oförtjänt dåligt rykte. Många uttrycker en oro för att näringsvärdet skulle gå helt eller delvis förlorat när ett livsmedel fryses ner. Men tvärtom visar en rad studier att frysta grönsaker i många fall är minst lika näringsrika som färska.

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X