”Näringen kännspå smaken”

Tufft men värt prislappen, tycker Martin Fellkvist, tomatodlare i Järna. Efterfrågan ökar explosionsartat men de svenska odlarna är fortfarande småskaliga enligt Lantbrukarnas Riksförbund.

Under strecket
Publicerad
Martin Fellkvist bland sina ekotomater. ”Det är på smaken man känner näringen”, säger han.

Martin Fellkvist bland sina ekotomater. ”Det är på smaken man känner näringen”, säger han.

Annons

När Martin Fellkvist, 32, startade sin grönsaksodling på fälten i Järna var det självklart att det skulle ske ekologiskt.
– För mig har odling aldrig varit fråga om något annat. Det kommer ur mitt miljöintresse, säger han.
Röda, orangespräckliga, brunsvarta, runda och avlånga – i hans växthus finns många fler sorter och smaker än man i mataffären.
– Det är på smaken man känner näringen. Det är det enklaste och bästa sättet att förstå vilka tomater som är nyttigast.

Själv tror han att de ekologiska tomaterna blir mer smakrika när plantorna får aktivera sig själva med att dra upp näring ur jorden. I stället för att matas med ”dropp” som konventionellt odlade tomatplantor. Växten går in i symbios med jorden och mikrolivet. Han säljer på Bondens marknad, till lokala livsmedelsbutiker, skolor och restauranger som satsar på närodlat. Säljer slut på varenda tomat.

Annons
Annons
Annons