Annons
X
Annons
X

Närhet viktigare än sex

HOMOSENSUELL. Det sexualiserade samhället drabbar även mannen hårt. Män som visar upp sin nära vänskap uppfattas ofta som homosexuella, vilket får många heterokillar att hålla distansen. Mannen är berövad ett djupt behov, menar Alexander Bard, som vill se en renässans för intim manlig vänskap utan sex, en homosensualitet.

(uppdaterad)
[object Object]
– Jag är en bög som umgås mest med straighta killar. De använder mig som något slags kanal för att få vara manligt intima. ”Du är ju bög, du tål att jag gråter”, säger de. I själva verket letar de efter en ny mansroll, säger Alexander Bard, debattör, författare, artist och producent. Foto: KARIN NILSSON

MANNEN UNDER OMGÖRNING

Vi odlar den kärlek som kommer av igenkännande och förståelse. Det är intimitet, men utan sexuella undertoner.

Alexander Bard slår sig ner vid bardisken på Urban Deli intill Nytorget på Söder. Klockan är 12 och han säger att det här blir hans frukost. Han beställer råbiff och kaffe latte. Visserligen har han varit i musikstudion några timmar redan. Nu jobbar en medproducent vidare så att Alexander kan ta sig tid att fundera över om det går att ana några nya mansideal i homo- eller heterosfärerna.

I juli ska han turnera med nya bandet Gravitonas. Faktum är att det finns kopplingar mellan den manliga vänskap han vill slå ett slag för i den här intervjun och hans nya band. Skivbolaget kopplade ihop 50-årige bögen Bard med 26-årige heterokillen Andreas Öhrn för att ”de är så lika”, fast födda i olika generationer.

Annons
X

– Jag hade inte klarat det här musikprojektet om inte Andreas hade varit den han är. Han är ­extremt bekväm med att umgås med bögar utan att någonsin känna sig hotad. Det hade inte hänt med en man i min generation. Andreas är ihop med en väldigt cool och självständig tjej. Jag brukar säga att ”ni är ett smart bögpar, ni två”.

Alexander Bard påstår sig alltid vilja göra en social kommentar i det han sysslar med. Army Of Lovers var bögar och tjejer mot patriarkatet. Vänskapen mellan honom och Andreas bygger på en gemensam kris, mannens kris, som de tillsammans skriver låter om och illustrerar.

Andreas får vara Messias, en roll som rockstjärnan alltid har haft.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Om inte män har en Messias i det manliga nätverket så tappar de fotfästet. En sådan ledarfigur ska alltid finnas, även om det bara är en roll som spelas. Messias­dyrkan är en av anledningarna till att män går på rockkonserter och fotbollsmatcher.

  Själv spelar Alexander profetens roll i bandet. Hans roll är att vara visionär.

  –  Alla manliga organisationer bygger på de här två rollerna. Strukturen sitter i generna för att vi levt i miljoner år i jaktlag. Andra karaktärer kompletterar de här två.

  Alexander Bard säger att han ser förändringar i mansidealen tidigt eftersom han är en man med traditionell utbildningsbakgrund (bland annat nationalekonomi på Handelshögskolan) som jobbar med media och umgås i både homo- och heterokretsar.

  Själv har han ett ”jaktlag” som står honom mycket nära.

  – Några av dem är homosexuella, de flesta heterosexuella, men ingen tar med sin partner in i det här gänget. Det är ”det andra livet” som vi säger, den stora kärleken. Vi odlar den kärlek som kommer av igenkännande och förståelse. Det är intimitet, men utan sexuella undertoner. Grekerna hade två ord för detta: Eros, sexuell kärlek och Filia, broderskap.

  Hur umgås ni? Är ni ute och fikar ihop?

  – Det går inte att ta en lunch eller en fika med en riktig vän. Det fördjupar inte vänskapen alls. Man hinner bara stämma av. Sen rusar man vidare. Du måste åka någonstans och isolera dig, stänga av mobil och internet. Helst ska du ha en ledig vecka efteråt också.

  Trots att inte några nya mansideal framträder tydligt så här på 2010-talet kan Alexander Bard skönja vissa tendenser. De finner han i nätkulturen, gaytidskriften Butt magazine, på rockfestivaler och rejvfester. Här kan nya möten ske bland män om de är tillräckligt medvetna för att förstå att de behöver odla manlig intimitet. Detta är nämligen något männen har berövats under 1900-talet och som de måste återskapa för att må bra.

  En händelse som fick honom att haja till var när han gick in på en nattklubb i London för några sedan. Där såg han två killar sitta i ett hörn och prata, skratta som bästisar och kramas lite försiktigt.

  – Jag var tvungen att prata med dem för jag blev så intresserad. Det visade sig att den ene var bög och hade pojkvän, den andra straight och hade flickvän. ”Vi går hit för att det är det enda ­stället vi inte misstänkliggörs på”, sa de. ”Bara här eller på fotbollsmatcher”.

  Om två män satt på ett fik för 50 år sen var de två män som satt på ett fik, nu betraktas de som ett bögpar, konstaterar Alexander. Sexualiseringen av samhället har förstört för män, både homo- eller heterosexuella.

  – Jag skulle vilja se att man i nykter vanlig vardag kan odla intimitet utan att den sexualiseras. Det är tragiskt att man måste gå på fotbollsmatcher eller bli full och hög på festivaler och rejvfester för att leva ut sitt behov av intimitet.

  En man som får barn släpper ofta sina manliga vänner för att bara ägna sig åt jobbet och familjen. Grabbgänget drar då det kortaste strået i den moderna mannens liv.

  – Han kapar banden med and­ra män trots att det kan göra honom deprimerad. Den dagen det blir skilsmässa så brakar mannen ihop och kvinnan går vidare. Hon har alltid varit social. Utan jaktlaget i sitt liv är mannen inte man. Då blir han osjälvständig och alltför beroende av kvinnan och familjen.

  Problemet är att mannen ofta inte är medveten om vad han saknar, tror Alexander. En 2010-talsman måste kunna och våga söka nära kontakt med andra män. Annat var det förr. 1700-talsmannen kunde uttrycka starka känslor till andra män. De kunde skriva brev till varandra som inleddes med ”Söta du” och sen fortsätta att uttrycka massor med kärlek och känslor. Alexander Bard skyller den manliga intimitetens död på 1900-talets konsumtionssamhälle. Den bygger på att vi ska bli osäkra på vår identitet för att konsumera mer.

  – Regel nr 1: Få den osäkre konsumenten att söka status. Få ­honom att längta efter en sportbil i stället för den bekväma Skoda han behöver.

  Marknaden tjänar mest på att sexualisera varor och tjänster. Helst ska den presumtiva konsumenten tänka: ”Ingen kommer att gilla dig om du inte har större muskler eller större bröst”.

  Detta märks inte minst i gayvärlden, menar Alexander Bard, som vill framhäva faran i att göra sig själv till ett objekt som kan få mycket sex, men riskerar att gå miste om den viktigare intimiteten. Många lägger åtskilliga timmar på gymmet i dag. Här ser dock Alexander början på en reak­tion.

  – 2001 kom magasinet Butt som presenterade ett nytt homosexuellt manligt ideal, men jag tror att det kom att bli ett mer generellt manligt ideal.

  Butt magazine företrädde en homosexuell man som var bildad, rolig, klurig och intellektuellt utmanande. Enligt Alexander kommunicerar en man som lägger fyra timmar om dagen på att fixa sin kropp att han är både osexig och ointressant. Tidningen Butt reagerade mot detta ideal genom att göra djupintervjuer med intellektuella homosexuella och visa nakenbilder på deras fettvalkar och håriga kroppar.

  Vad är det vi söker när vi lägger fyra timmar om dagen på gymmet? fortsätter Alexander och pratar på i kulsprutefart.

  – Det är bara kosmetik, handlar inte om att må bra fysiskt. Män pumpar muskler och försvarar det på exakt samma sätt som kvinnor som opererat brösten gör: ”Jag gör det för min egen skull”. Att tro att man gör detta av något slags fri vilja är fullständigt idiotiskt. Din idé om hur du ska få omgivningens gillande styr. Hur snygg en muskulös man än är så kommunicerar han att han prioriterar att lyfta vikter istället för att vara en social varelse online eller någon som skaffar sig en klassisk bildning eller en karriär. Han blir en manlig bimbo.

  Muskelknippet är inte en ny man. Det här är en återvändsgränd, enligt Bard. Visst är det trevligt att vara snygg, men desto viktigare att vara någon som är intressant att leva med.

  – Du måste skaffa dig bildning och lära dig att tänka kritiskt istället för att använda så mycket av din värdefulla tid på ett gym. Den grymma sanningen i konsumtionssamhället är trots allt att du helst ska vara en människa som får andra människor att skratta och må bra. Då blir du attraktiv.

  – Bra intima relationer gör dig nöjd och behovet att konsumera minskar. Närhet till andra människor är livsavgörande, ja mycket viktigare än sex, konstaterar den 50-årige bildade herr Bard.

  Annons
  Annons
  X

  – Jag är en bög som umgås mest med straighta killar. De använder mig som något slags kanal för att få vara manligt intima. ”Du är ju bög, du tål att jag gråter”, säger de. I själva verket letar de efter en ny mansroll, säger Alexander Bard, debattör, författare, artist och producent.

  Foto: KARIN NILSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X