Annons
X
Annons
X

Närhet nyckeln till anknytning

Bär de minsta nära kroppen, låt dem sova med föräldrarna och vänta med dagis. Låt barnen amma så länge de vill, även i treårsåldern. Det är ideal som mammorna Jorun Modén och Anna Herting följer för att barnen verkligen ska knyta an till dem. ­Bäddat för ojämställdhet? Nej, hävdar de – papporna kan göra lika mycket, utom att amma.

[object Object]
Jorun Modén och hennes man Kola är förespråkare av så kallat Nära föräldraskap, en föräldraskapsfilosofi som lägger stor vikt vid fysisk och psykisk närhet. Barnen Ardis och Sejda ammades länge och bars mycket i bärsjal. Foto: Malin Hoelstad

Släng noterna och våga spela på gehör! Strunta i rigida sömnkurer och fyrkantiga uppfostrings­metoder. Lita istället på din föräldrainstinkt och följ ditt barns signaler om vad han eller hon ­behöver.

Den uppmaningen kommer från tvåbarnsmamman Jorun Modén, som är en av de svenska ­förespråkarna av så kallat Attachment parenting eller Nära föräldraskap. För ett par år sedan kom hennes bok Nära föräldrar.

–Dagens föräldrageneration beskrivs ofta som den mest ambitiösa någonsin. Vi vill göra allt rätt, vilket lätt skapar en osäkerhet. Många har svårt att lita på sin egen förmåga och söker därför färdiga manualer och expert­råd. Men för att knyta an på ett bra sätt måste man tro på sig själv som förälder och våga lyssna på sitt barns signaler, säger hon.

Annons
X

Begreppet Attachment parenting myntades under 1980-talet av den amerikanske barnläkaren William Sears. Det är en föräldraskapsfilosofi som grundar sig på anknytningsteorin och som lägger stor vikt vid fysisk och psykisk närhet eftersom den gör det lättare för barnet att knyta an till föräldern. För några år sedan spreds de här tankarna till Sverige och det har startats flera nät­forum där intresserade föräldrar diskuterar Sears idéer.

Förespråkarna för Nära föräldraskap betonar ofta människans evolutionära ursprung och det nyfödda barnets biologiska behov. Våra kroppar har anpassats till ett visst sorts liv genom evolutionen. Eftersom vi levt betydligt längre som samlare och jägare än som kontorsarbetande storstadsmänniskor, är spädbarnet vid födseln biologiskt förberett för ett liv som mer liknar det i jägar- eller samlarkulturer. Under första tiden i livet bör därför omhändertagandet efterlikna detta så mycket som möjligt, menar anhängarna av Nära föräldraskap.

–Jag har största respekt för den moderna läkarvetenskapen och tycker inte att man ska sträva ­efter att leva som en jägare eller samlare, men barnen behöver få ett så ”ursprungligt” mottagande som möjligt. Sedan får man successivt slussa in dem i kulturen, säger tvåbarnsmamman Anna Herting som driver nätsidan ­”Attachment parenting och vidare”.

För att tillfredsställa barnets biologiska behov och underlätta anknytningen, föreslår William Sears sju olika verktyg (se faktaruta) som föräldrar kan välja bland utifrån vad de själva tycker verkar vettigt.

Ett av de viktigaste är fri amning. Så fort barnet vill, ska han eller hon erbjudas bröstet. Förutom att mjölken är bästa näringskällan under första halvåret, ger amningen fysisk närhet och känslomässig kontakt.

I Sverige ammar majoriteten av alla mammor tills deras barn är runt halvåret. Vid ett års ålder har andelen ammade barn minskat till strax under 20 procent.

Men inom Nära föräldraskap håller många på betydligt längre än så. Anna Herting ammade sin son i två och ett halvt år. Hennes tre-åriga dotter ammas fortfarande.

–Hon har sagt att hon inte vill amma tills hon blir lika gammal som morfar, men ganska länge till… Själv tycker jag att det är en extra möjlighet till närhet efter att man börjat jobba och är separerad från barnet stora delar av dagen.

En kritik som har riktats mot Attachment parenting är att det skulle vara antifeministiskt. Dels därför att mamman ammar så länge och därmed blir hårdare knuten till barnet än vad pappan blir. Dels därför att man förespråkar en sen dagisstart för att undvika tidiga separationer. Risken är att det blir kvinnorna som stannar hemma med barnen medan männen satsar på karriären, menar kritikerna.

Men både Jorun Modén och Anna Herting protesterar mot att nära föräldraskap skulle öka ojämställdheten. Att amma länge innebär inte att man sitter hemma i soffan i flera år och ger bröstmjölk tio gånger om dagen. De flesta ammar en stund på morgonen och sedan på kvällen efter jobbet. Utöver amningen kan dessutom papporna göra allt som mammorna gör. Det handlar bara om hur man som familj organiserar sitt liv, menar de.

–Vi har till exempel inte velat att våra barn ska ha så långa dagar på dagis. Både jag och min man arbetar därför 70 procent och hämtar vid två-tiden några dagar var. Det är förstås en ekonomisk fråga också, men vi bor i lägenhet och har varken bil eller båt. Vi har prioriterat att ha mycket tid med våra barn, säger Jorun Modén.

Ett annat sätt att öka närheten och främja anknytningen är att bära barnet mycket. Jorun Modén hade redan innan hon fick barn bestämt sig för att hon inte ville ha barnvagn. Istället fick hon ärva en så kallad bärkont som hennes mamma hade burit henne i som spädbarn. I den mer eller mindre bodde hennes dotter de tre första månaderna. När hon sedan växte ur den köpte Jorun och hennes man en bärsjal att ha henne i.

–När man bär barnet har man hela tiden kroppskontakt och kan lättare kommunicera. Barn som bärs mycket skriker dessutom mindre, säger Jorun Modén och hänvisar till en amerikansk studie som visade att barn som bars väldigt mycket grät ungefär hälften så mycket som barn som bars mer sällan.

Sömn är en konstant bristvara i många småbarnsfamiljer. Efter tillräckligt många vaknätter är en hel del föräldrar beredda att testa olika ”mirakelkurer” som sägs kunna lära barnen att sova, till exempel femminutersmetoden eller Anna Wahlgrens Sova-hela-natten-kur. Men inom Nära föräldrar är man starkt kritisk till de här sömnmetoderna.

–På min barnavårdscentral fick jag en broschyr om fem­minutersmetoden och där stod det att vissa barn kunde skrika tills de kräktes i protest mot att de lämnats ensamma i sin säng. Då uppmanades man som förälder byta lakan – men fortfarande utan att lyfta upp barnet! Sådant gör mig så arg. Då ignorerar man verkligen sitt barns signaler helt, säger Anna Herting upprört.

Inom Nära föräldraskap förespråkar man istället samsovning. Dels eftersom barnet ofta somnar lättare tillsammans med föräldern, dels eftersom det blir ytterligare en möjlighet till närhet.

–När barnen blir runt året tycker många svenska föräldrar att det är dags att flytta över dem till ett eget rum. Annars antas barnen bli för hårt knutna till sina föräldrar. Men jag är själv uppvuxen med familjesäng och min ambition som förälder är inte att skapa barn som väldigt tidigt blir självständiga och klarar allt själva, säger Jorun Modén.

Anna Herting håller med. Visserligen finns det några undersökningar som visat att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar något om man låter barnet sova i föräldrarnas säng de tre första månaderna. Men i övrigt tycker hon att det är märkligt att familjesäng och samsovning väcker så starka känslor. Även om barn somnar i sitt eget rum, är det ju väldigt många som vandrar över till föräldrarnas säng under natten.

–Men att ha dem i sin säng redan från läggdags tycker många är konstigt och nästan lite oanständigt. Personligen tror jag att många vuxna avfärdar det så hårt eftersom de är vana vid att sova själva och inte står ut med att någon ligger och sparkar på dem under natten. Dessutom finns det idéer om att det inte går att ha något vuxet sexliv med barnen i sängen – vilket betyder att folk tror att man bara kan ha sex i sängen, säger Anna Herting.

Sammanfattningsvis handlar alltså Nära föräldraskap mycket om att vara fysiskt och känslomässigt nära sitt barn så att man blir lyhörd för dess signaler. Den här lyhördheten kräver dock att man går in i ett annat livstempo –vilket en del av dagens småbarnsföräldrar tycks ha lite svårt för.

–Många är äldre när de får barn och har fått en oerhörd stimulans av sin karriär. De har jobbat i högt tempo många år och fått mycket bekräftelse. Då kan det nog kännas ganska långsamt och ensamt att vara hemma med ett litet barn – även om jag personligen tyckte att det var full fart hela tiden, säger Jorun Modén och skrattar.

Anna Herting instämmer:

–Det finns ett ideal som går ut på att man ska vara precis likadan och leva samma liv efter att man fått barn. Man ska inte förändras utan fortsätta att satsa stenhårt på sig själv. Det kan nog göra det svårare att acceptera ett lite lugnare tempo som krävs för att man ska kunna vara lyhörd för sitt barn, säger hon.

Mer om Barn och Unga svd.se
Annons

Jorun Modén och hennes man Kola är förespråkare av så kallat Nära föräldraskap, en föräldraskapsfilosofi som lägger stor vikt vid fysisk och psykisk närhet. Barnen Ardis och Sejda ammades länge och bars mycket i bärsjal.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X