Annons
X
Annons
X

Nära porträtt av familjeritual

Det är en ceremoni som får många att höja på ögonbrynen, när en dotter lovar sin far ”renhet”. Fotografen David Magnusson har porträtterat ”Purity balls” i USA och intervjuat deltagarna. Nu ställer han ut de prisbelönta bilderna på Malmö museer.

Året var 1998. Viagra godkändes av läkemedelsmyndigheten i USA och blev raskt en kommersiell succé. Den amerikanska porrindustrin släppte omkring 9 200 nya titlar (upp från cirka 8 000 året innan). President Clinton åtalades för sitt samröre med praktikant Lewinsky. Mot den bakgrunden arrangerade frikyrkopastor Randy Wilson och hustrun Lisa Wilson, föräldrar till fem döttrar, sin första ”Purity ball” på landsbygden i Colorado. Sedan dess har fenomenet spritt sig över stora delar av USA.

I dag har Randy Wilson en hög befattning i Washingtonbaserade frikyrkoorganisationen Family Research Council och hans och hustruns Generations of light är ett heltidsföretag med flera anställda. Samtidigt har kritiken mot purityritualen växt. Åsikterna går förutsägbart isär utmed gränslinjen mellan konservativa kristna och liberaler, mellan landsbygd och storstad.

Purity betyder renhet. En Purity ball är en ceremoni, ett evenemang där festklädda fäder och döttrar under en bal högtidligt utbyter löften om vakande beskydd och kyskhet tills den rätte (för dottern) dyker upp, något som är nödvändigt om man vill undvika att dras in i vår tids ”kultur av kaos”. I gengäld mot att döttrarna förbinder sig till avhållsamhet fram till äktenskapet lovar papporna att vara trogna mot sina hustrur och i övrigt föra en oklanderlig vandel. Många av dem byter ringar som symboler för sina löften.

Annons
X

Fotograf David Magnusson har i sitt projekt ”Purity” följt deltagarna från ceremonier i Arizona, Colorado, Louisiana och Texas. Resultatet är en serie om 45 porträtt tagna med storformatskamera utomhus på platser nära de avbildades hem. I samband med varje möte intervjuade han respektive far och dotter om deras tankar kring tro, kärlek och renhet. Han greps av deras berättelser och ville skildra dem på ett respektfullt sätt.

– Jag har strävat efter att bilderna ska vara så vackra att de fotograferade själva ska vilja ha dem på väggen. Samtidigt som de kan avläsas på ett helt annat sätt på en annan plats i världen av någon med en annan kulturell bakgrund, säger David Magnusson.

Hans förhoppning är att porträtten väcker frågor och att en svensk betraktare inte omedelbart avfärdar dem som exotiska.

– För mig handlar det om att öppet gå in och möta något som är mig personligen väldigt främmande, berättar David Magnusson som till en början föreställde sig överbeskyddande familjefäder med hagelgevär, men i själva verket togs emot med idel vänligt tillmötesgående.

När David Magnusson visat bilderna i Sverige har han mött starka reaktioner. I arbetet med projektet har han fått höra att det inte sällan är döttrarna själva som tagit initiativet till ceremonin och att fäderna är uppriktigt övertygade om att de gör det bästa för sina barn.

– Kanske man kan bilda sig en egen uppfattning om vad purity, renhet, är för något och fundera var de värderingar vi betraktar som självklara i vår kultur kommer ifrån.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X