Annons

Nära fiasko för FN-möte om rasism

Sällan har en FN-konferens varit så omstridd som FN-mötet om rasism som inleds idag i Genève. En ström av länder bojkottar mötet, bland dem USA, Kanada, Australien och Nederländerna, och flera EU-länder skickar representanter på lägre nivå i protest. Muslimska länder anklagas vilja använda FN-konferensen för att attackera Israel och västländerna.

Under strecket
Publicerad
En palestinsk kvinna håller upp en lapp med texten Bojkotta Israels apartheidregim under en demonstration i Genève.
En palestinsk kvinna håller upp en lapp med texten Bojkotta Israels apartheidregim under en demonstration i Genève. Foto: ANJA NIEDRINGHAUS/AP

Även Tyskland meddelade sent igår kväll att man bojkottar FN-mötet, och FN:s människorättskommissarie Navi Pillay säger sig vara ”chockad och djupt besviken” över bojkotterna. FN-konferensens slutdeklaration har förhandlats in i det sista för att undvika fiasko, bland annat har texten krympts från 60 sidor till 17 sidor och många kontroversiella element har slopats. Bland annat nämns inte längre Mellanöstern-konflikten, och kraven på kompensation för slavhandel har slopats. Men trots ansträngningarna riskerar FN-mötet att bli ett debacle.

En palestinsk kvinna håller upp en lapp med texten Bojkotta Israels apartheidregim under en demonstration i Genève.

Foto: ANJA NIEDRINGHAUS/AP Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons