Annons
X
Annons
X

Nära 10 000 har lämnat Kommunal

Totalt 9 600 medlemmar har nu begärt utträde ur Kommunal, uppger förbundets pressavdelning för TT. Många kräver att ordförande Annelie Nordström avgår — annars lämnar de också förbundet.

Av TT, SvD
Skandalerna i Kommunal
Fackförbundet Kommunal, med ordförande Annelie Nordström i spetsen, har på onsdagen förlorat närmare 10 000 medlemmar.

Fackförbundet Kommunal, med ordförande Annelie Nordström i spetsen, har på onsdagen förlorat närmare 10 000 medlemmar. Foto: Claudio Bresciani/TT

I dag kom nya skräcksiffror för Kommunal. Sedan i måndags har antalet medlemmar som vill hoppa av nästan fördubblats efter att skandalerna kring fackförbundet avslöjades. Siffran 9 600 är en mardröm för ordförande Annelie Nordström, som valt att stanna kvar.

I kronor och ören kan det innebära att förbundet förlorar omkring 42 miljoner kronor i månadsavgifter på årsbasis. Månadsavgifterna för Kommunals medlemmar varierar kraftigt från 101 kronor per månad till 575 kronor per månad. Uträkningen bygger på att genomsnittslönen för en Kommunal-medlem är 22 600 kronor, vilket innebär att medlemmen i så fall betalar 364 kronor i avgift per månad.

Flera medlemmar som överväger att lämna förbundet har dock ställt ett ultimatum: "Vi stannar om Annelie Nordström går". Det säger Maritha Mähler, ordförande Kommunal mellersta Norrland, till TT.

Annons
X

– Det är ett krav från medlemmar som har tänkt hoppa av, säger Mähler.

TT: Vad tänker du inför det kravet?

– Är det här ett sätt för att behålla förtroende hos medlemmarna därute... då får vi rätta oss efter det. Vi är en medlemsorganisation och måste lyssna på dem.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Mähler är själv av uppfattningen att Nordström ska sitta kvar — inte minst med tanke på avtalsrörelsen som väntar.

  Annelie Nordström kommer klockan 16.00 att hålla en ny presskonferens och lär då få stå till svars för de nya siffrorna. Marita Mähler är frågande inför vad som nu sker.

  – Jag vet inte vad jag ska tro. Det svänger väldigt fort nu och det är hårda stormar. Jag törs inte sia.

  Hur många av fackets avdelningar som faktiskt kommer att kräva förbundsledningens — eller Nordströms avgång — är oklart.

  – Vi försöker få in en samlad bild av hur våra medlemmar tänker och tycker, säger Sebastian Westman, kommunikatör för Kommunal Sydväst — som omfattar Hallands och Jönköpings län — när TT ringer runt till fackförbundets 13 avdelningar i landet.

  Enligt den senaste verksamhetsberättelsen, för 2014, hade fackförbundet 514 000 medlemmar.

  Sedan skandalerna kring Kommunal uppdagades förra veckan har antalet medlemmar minskat med nära 2 procent.

  Annons
  Annons
  X

  Fackförbundet Kommunal, med ordförande Annelie Nordström i spetsen, har på onsdagen förlorat närmare 10 000 medlemmar.

  Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X