Annons
Analys

Jenny Nordberg:När yttrandefrihet används för att sprida hat

Sörjande utanför en minnesceremoni efter masskjutningen i El Paso, Texas, i augusti. Gärningsmannen skrev ett manifest där det framgick att dådet var riktat mot latinamerikaner.
Sörjande utanför en minnesceremoni efter masskjutningen i El Paso, Texas, i augusti. Gärningsmannen skrev ett manifest där det framgick att dådet var riktat mot latinamerikaner. Foto: Jorge Salgado/AP/TT

Hur får man tyst på någon nuförtiden? Eller åtminstone på sådant som är hotfullt, kränkande eller farligt? I USA har den konservativa högern blivit yttrandefrihetens mest hårdföra försvarare – medan liberaler istället vill censurera mer.

Under strecket
Publicerad

Ingen vill läsa ytterligare ett ”manifest” som lagts ut online av en massmördare som önskar dela sina idéer med omvärlden efter att han urskillningslöst skjutit in i en folksamling, en skola eller en moské. Ändå dyker de upp efter snart varje högerextremt terrordåd.

De är inte olagliga, och möjligheterna att stänga ner och ta bort hatpropaganda är små. Trots att orden är lika extrema som handlingarna, och kanske kommer att inspirera andra att ge sig på något liknande.

Annons
Annons
Annons