Den nya FAES-styrkan patrullerar Caracas gator.
Den nya FAES-styrkan patrullerar Caracas gator. Foto: Rodrigo Abd/AP

Maduros nya specialstyrka – när vanliga soldater vägrar döda

SvD i Caracas | Här avgörs slaget om makten i Venezuela – i Caracas allra fattigaste kvarter.

Venezuela har två presidenter, men bara en av dem kontrollerar militären. Och för att oppositionens Juan Guaidó ska kunna knuffa bort sittande presidenten Nicolás Maduro krävs drastiska uppror i fattigkvarteren, som SvD besökt.

Publicerad

CARACAS Inte ens Juan Guaidós fru vet var han sover. Sedan oppositionsledaren utropade sig till Venezuelas rättmätiga president den 23 januari – mitt under gatuprotesterna mot landets socialistiska styre – är han mycket försiktig. Han visar sig bara offentligt i samband med planerade framträdanden, berättar folk som lever nära honom. Ett exempel var när han, förra lördagen i den rika stadsdelen Las Mercedes – kantad av shoppingcenter, gourmetrestauranger och oppositionsanhängare – talade för en folksamling som var insvepta i flaggor, fyllda av nytt hopp.

Från podiet delade han sin plan: Han vill bara vara president tills det kan hållas fria val. Stödet från olika håll i världen ska få militären att inse att det är dags att lämna Maduro. Hittills är det bara fotsoldater och folk med höga positioner utomlands som gjort det.