Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Sam Sundberg: När verklighetens Salander sålde ut till Säpo

[object Object]
Martin Fredriksson, till höger, tidigare aktiv i Antifascistisk aktion och Researchgruppen har avslöjat att han också har varit avlönad Säpo-informatör. Foto: Fredrik Persson/TT och Bertil Ericson/TT

Har ni hört prasslet, i mäktig stereo från de politiska ytterkanterna? Det är ljudet av skälvande extremister. Ytterflanksrabulisterna har all anledning att vara nervösa, ty en av de mer riksbekanta vänsteraktivisterna, Martin Fredriksson, släppte i dagarna en bomb i sociala medier. I en maffig Twitterdrapa avslöjar han att han i många år, under en tid då han bland annat varit aktiv i Antifascistisk aktion och Researchgruppen, också har varit avlönad Säpo-informatör.

Fredriksson är bäst känd som medgrundare till journalistkollektivet Researchgruppen, som gjort omfattande grävjobb om högerextrema figurers digitala aktiviteter. I samarbete med Expressen och Aftonbladet har de avslöjat anonyma skribenter på rasistsajter som Exponerat, Fria Tider och Avpixlat, samt hatiska skribenter på webbforumet Flashback. För ett samarbete med Expressen belönades Fredriksson, tillsammans med fem kollegor i Researchgruppen, med Guldspaden, ett av Sveriges finaste pris för grävande journalistik. Han har också arbetat som researcher för Robert Aschbergs tv-program ”Insider”.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Under 00-talet spionerade Fredriksson på extremhögern som en del av vänstergruppen Antifascistisk aktions underrättelsetjänst, Afa dokumentation. Med andra ord är han en av dem som haft bäst insyn i aktiviteten på båda de politiska ytterflankerna det senaste decenniet. Enligt egen utsago var det bara efterforskningarna om våldshögern som han lämnade över till Säpo, men det framgår av kommentarerna i sociala medier att även hans tidigare allierade nu är skakade.

  Annons
  X

  I de aktivistgrupper där Martin Fredriksson engagerat sig frodas en generell avsky mot tanken på att samarbeta med säkerhetspolisen, men även en nervositet över att Fredriksson kan ha läckt uppgifter om den egna verksamheten. Flera av Fredrikssons gamla vapendragare har nu skyndat att ta avstånd från honom, inklusive Researchgruppen. På sin webbplats skriver de att Säpo-samarbetet ägde rum före gruppen bildades, men det stämmer inte överens med Fredrikssons egna twitterbekännelse, där han skriver att den andra perioden av samarbetet inföll 2009 – 2010. Researchgruppen bildades hösten 2009.

  Pirate Bays medgrundare Peter Sunde frågar på Twitter öppet varför han ska lita på att Fredriksson inte läckt chattloggar till Säpo (Fredriksson var även tidigt aktiv i Piratbyrån), och följer upp med en anspelning på talesättet ”Golare har inga polare”:

  ”Golare osv. Lycka till med ensamheten.”

  Enligt Martin Fredriksson är anledningen till att han nu kommer ut som före detta Säpoagent att han vill göra upp med sitt förflutna och få ett mer normalt liv: ”jag är transparent om detta och berättar nu trots att jag inte direkt tjänar på det”.

  Sant är att han knappast gör sig några vänner i och med detta, men han uppger å andra sidan att han skriver på en bok om sin historia. Den rafflande dokumentärthrillern om kampen mellan våldsvänster och våldshöger, och om när verklighetens Lisbeth Salander sålde ut till Säpo.

  Med rätt agent (en litterär sådan) blir det en kioskvältare.

  Annons
  Annons
  X

  Martin Fredriksson, till höger, tidigare aktiv i Antifascistisk aktion och Researchgruppen har avslöjat att han också har varit avlönad Säpo-informatör.

  Foto: Fredrik Persson/TT och Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X