Annons
Krönika

Sam Sundberg:När verklighetens Salander sålde ut till Säpo

Martin Fredriksson, till höger, tidigare aktiv i Antifascistisk aktion och Researchgruppen har avslöjat att han också har varit avlönad Säpo-informatör.
Martin Fredriksson, till höger, tidigare aktiv i Antifascistisk aktion och Researchgruppen har avslöjat att han också har varit avlönad Säpo-informatör. Foto: Fredrik Persson/TT och Bertil Ericson/TT
Under strecket
Publicerad

Har ni hört prasslet, i mäktig stereo från de politiska ytterkanterna? Det är ljudet av skälvande extremister. Ytterflanksrabulisterna har all anledning att vara nervösa, ty en av de mer riksbekanta vänsteraktivisterna, Martin Fredriksson, släppte i dagarna en bomb i sociala medier. I en maffig Twitterdrapa avslöjar han att han i många år, under en tid då han bland annat varit aktiv i Antifascistisk aktion och Researchgruppen, också har varit avlönad Säpo-informatör.

Fredriksson är bäst känd som medgrundare till journalistkollektivet Researchgruppen, som gjort omfattande grävjobb om högerextrema figurers digitala aktiviteter. I samarbete med Expressen och Aftonbladet har de avslöjat anonyma skribenter på rasistsajter som Exponerat, Fria Tider och Avpixlat, samt hatiska skribenter på webbforumet Flashback. För ett samarbete med Expressen belönades Fredriksson, tillsammans med fem kollegor i Researchgruppen, med Guldspaden, ett av Sveriges finaste pris för grävande journalistik. Han har också arbetat som researcher för Robert Aschbergs tv-program ”Insider”.

Annons
Annons
Annons