När vänner slutar skriva

Under strecket
Publicerad
Annons

Kathrine Kressman Taylor
Adressat okänd
(Address Unknown)
Övers: Hanna Axén
73 s. Forum. CA 109:-

Adressat okänd är en tunn bok med ett märkligt öde. Men som om inte det vore nog är det också en märklig liten berättelse, denna brevnovell som utspelar sig under ett drygt år från sent 1932 till tidigt 1934. Breven skrivs av två vänner, rentav själsfränder, och kompanjoner som tillsammans har ett galleri i San Francisco. Det handlar om vänskap som förvandlas till sin motsats. Båda är tyskar, men den ene har judisk bakgrund. Och så har vi herr Hitler.
"Adressat okänd" publicerades första gången i den amerikanska tidskriften Storys septembernummer 1938 och sägs ha levandegjort förtrycket i Nazityskland för en bredare amerikansk allmänhet. På en dryg vecka såldes hela upplagan slut. Berättelsen blev bok, såldes 1939 i 50 000 exemplar, översattes till flera språk men placerades på nazisternas lista över förbjudna böcker och glömdes bort. Tills för några år sedan, då en nyutgåva av boken publicerades i USA.
Sedan dess har den översatts till många språk.
Kathrine Kressman Taylor påbörjade berättelsen när hon levde med sin familj på en gård i Oregon under 1930-talet - mycket långt borta från den europeiska verkligheten.
När familjen 1938 flyttade till New York fann berättelsen sin förläggare. I nyutgåvan berättar Kressman Taylor (hon avled 1996) vad som inspirerade henne: "Alldeles före kriget återvände några kultiverade, intellektuella och varmhjärtade tyska vänner till mig till Tyskland efter att ha bott i USA. Kort tid därefter hade de blivit rättrogna nazister. De vägrade att lyssna till minsta kritik mot Hitler. Under ett av sina besök i Kalifornien mötte de en nära vän, som var jude, på gatan. De hälsade inte på honom. När han sträckte ut armarna för att omfamna dem vände de honom ryggen."

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons