När vågar någon utmana Wallenberg-dynastin?

Namnet Wallenberg är i Sverige synonymt med ägarmakt. Men näringslivets mest kända arvtagare är i verkligheten självtillsatta och självberikande tjänstemän vars makt bygger på fluffigt formulerade stiftelsestadgar. När vågar någon utmana Wallenbergdynastin?

Under strecket
Publicerad
Annons

I oansenlig brun mapp hos Länsstyrelsen i Stockholm vilar nyckeln till makten över en stor del av svensk industri. Akten över Knut och Alice Wallenbergs stiftelse innehåller dokument som går tillbaka till grundandet 1917 då bankdirektören Knut Agathon Wallenberg och hans fru Alice donerade 20 miljoner kronor. Idag har tillgångarna växt till runt 50 miljarder kronor. Via makten i investmentbolaget Investor (se tabell här intill) kontrollerar stiftelsen företag värda tillsammans bortåt 1 500 miljarder med hundratusentals anställda. Ordförande i stiftelsen är fortfarande 84-årige Peter Pirre Wallenberg, flankerad av sönerna Peter Poker Jr, Jacob och brorsbarnen Marcus och Axel Wallenberg.

Familjen Wallenbergs makt bygger helt och enbart på deras roll som stolvärmare i denna församling. Privat äger de i sammanhanget småsmulor. Det är tack vare stiftelsens maktaktier som Jacob Wallenberg är styrelseordförande i Investor och Marcus Wallenberg jonglerar klubban i SEB, Saab och Electrolux. Även om familjemedlemmarna och deras hovpersonal ibland får det att låta som om utnämningarna är ett resultat av en global talangjakt vet alla hur det ligger till. Hur Wallenberg utövar sin ägarmakt kritiseras ofta, men nästan aldrig deras rätt att inneha den. Frågan är varför?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons