Annons
Gäst

Inger Enkvist:När universitetsläraren påminner om en guide

När universitetsläraren påminner om en guide och forskare snarare vill tala om ”berättelser” än fastställa fakta.
När universitetsläraren påminner om en guide och forskare snarare vill tala om ”berättelser” än fastställa fakta. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

En tredagars konferens i Sevilla om språk och litteratur påminner om vad som hänt inom humaniora som vetenskapligt fält. Den gängse bilden av en vetenskaplig konferens är att aktiva forskare samlas för att jämföra sina resultat, lära av varandra under ett par hektiska dagar och sedan åka hem med fördjupad förståelse av sitt fält och nya kontakter.

Men när som i det här fallet ett par hundra universitetslärare samlas för att presentera sina aktuella studier är de vanligast förekommande temana inte språket eller de litterära texterna i sig, utan projekt för att lära ut språk, språk i reklam och politik, litterära texters mottagande, förhållandet mellan litteratur och film, hur litterära personer återanvänds i helt nya sammanhang eller nyutgivna romaner skrivna av universitetslärare. Den här tendensen benämns interdisciplinär eller mång-vetenskaplig men kan också kallas postmodern, eftersom forskarna snarare vill tala om ”berättelser” än fastställa fakta.

Annons
Annons
Annons