Annons
Krönika

Tove Lifvendahl:När tryggheten relativiseras

Två personer grips av polisen på gångbron mellan Lidingö och Ropsten efter att en man har skjutits på Lidingö i juni.
Två personer grips av polisen på gångbron mellan Lidingö och Ropsten efter att en man har skjutits på Lidingö i juni. Foto: Fredrik Persson/TT
Under strecket
Publicerad

Låt oss göra ett litet test. Om jag säger ”Sverige är ett tryggt land”, vad tänker du då? Och om jag säger ”Sverige är inte ett tryggt land”, vad händer då i dina tankar? Sanningen är att det i denna fråga finns lika många sanningar som individer. Ponera att vi skulle skicka båda påståendena till en så kallad faktagranskning, som ju är så populärt i dessa dagar (ni missade väl inte att SVT för en tid sedan tog sig an att faktagranska vad nazisterna anser om Förintelsen?). Min poäng är: Det skulle inte gå att få fram ett objektivt svar på frågan om trygghet (till skillnad mot Förintelsen som vi vet har ägt rum); alla sådana utsagor beror nämligen på vad man utgår ifrån, och vilken måttstock man använder, och kanske vad, eller vem, man jämför sig med. Och oavsett om man anser att Sverige är tryggt eller otryggt, går det att backa upp sin känsla och världsbild med fakta.

Ett sätt att få ett svar är att fråga folk hur de upplever saken. I slutet av januari meddelade Brottsförebyggande rådet, Brå, att allmänhetens förtroende för polisen och rättsväsendet fortsätter att minska, enligt den nationella trygghetsundersökningen. Nästan en tredjedel av kvinnorna uppgav att de känner sig ”ganska eller mycket otrygga” när de väl går ut. Endast drygt hälften av den svenska befolkningen har ”stort förtroende” för rättsväsendet.

Annons
Annons
Annons