Annons

Tove Lifvendahl:När trygghet förväxlas med likriktning

För dem som vill tänka själv utan pekpinnar fortsätter vi på ledarsidan att bistå med sådant vi tror kan ge både stöd och spjärn i tanken.

Under strecket
Publicerad

Ibland får jag frågan om varför jag inte fortsatte i partipolitiken, eller kan tänka mig att återvända dit. Det finns flera skäl, men ”en samlad bedömning”, som politikerna ofta säger, gav vid handen att partipolitikens villkor inte är sådana jag bäst verkar under.

En svår nöt handlar om balansen mellan individen och kollektivet. Även om svenskarna enligt World Values Survey befinner sig i ett slags extremposition i sin individualism, är svenskarna trots allt också människor. Och människor är gruppvarelser. Partigemenskap och det valsystem vi har är ett uttryck för grupptänkande, och utrymmet för individuella avvikelser, värderings- eller personmässiga, är begränsat. Ett visst mått av konformism krävs, och då och då väljer gemenskapen att stöta ifrån sig dem som inte anpassar sig tillräckligt (och kollektivets bedömning är alltid subjektivt rationell, vilket gör att den som exkluderas sällan lämnar i samförstånd, utan mer ofta sårad och perplex).

Annons
Annons
Annons