Annons
Krönika

Tove Lifvendahl:När tilliten står på spel

Ta frukt, lägg pengar i lådan. Tillitsfull fruktförsäljning längs vägen vid Södra Mellby, Österlen
Ta frukt, lägg pengar i lådan. Tillitsfull fruktförsäljning längs vägen vid Södra Mellby, Österlen Foto: Tove Lifvendahl
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En diskad glassburk står mellan äpplen och päron på bordet längs vägen på Österlen. Ett påtagligt bevis på tillit. Sådana kan ses ofta och vida spritt i landet, trots att det på Stockholms centralstation ropas ut i högtalarna att man inte ska låta någon okänd hjälpa en med väskorna. Jag blir lika beklämd varje gång jag hör det. Varna för kriminella, ja. Varna för okända medmänniskor, nej.

I forskningsrapporten ”Den svala svenska tilliten” av Lars Trägårdh, Susanne Wallman Lundåsen, Dag Wollebæk och Lars Svedberg (SNS Förlag 2013) diskuteras bakgrund, innehåll och framtid för den svenska tilliten. Sverige är med de andra nordiska länderna så kallade högtillitsländer. Tillit kan förstås ur olika perspektiv; författarna talar om lokalsamhällestillit (tillit till människor i närområdet, grannar och människor i den egna kommunen), generell tillit (huruvida man kan lita på människor även om man inte känner dem så väl), och partikulär tillit (tilliten för specifika, kända individer såsom familjemedlemmar, vänner och bekanta).

Annons
Annons
Annons