Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Paulina Neuding: När svensk trupp grep bin Ladin

Men skulle man inte ha gripit honom och ställt honom inför rätta istället?

Frågan från Aktuellts reporter är allvarligt ställd, och statsminister Fredrik Reinfeldt medger att jo, det hade nog varit bättre.

Samma dag som nyheten om Usama bin Ladins död når oss, och innan någon har hunnit få en uppfattning om vad som har hänt i den där villan i pakistanska Abbottabad, fördömer Miljöpartiets Bodil Ceballos och Vänsterpartiets Hans Linde operationen.

Annons
X

”Hade han ställts inför rätta hade det varit en annan sak. Då hade vi visat att vi är civiliserade, vi beter oss inte på samma sätt som han har gjort”, säger Bodil Ceballos, och kritiserar också glädjeyttringarna på gatorna i New York och Washington: ”Det känns konstigt att folk går ut och firar ’nu har vi mördat någon’”. Som om New York-bornas firande handlade om blodet och det släckta människolivet – och inte det faktum att en massmördare inte kan mörda längre.

Veronica Palm, tidigare omtalad som möjlig efterträdare till Mona Sahlin som S-ledare, beklagar också att bin Ladin dödats. Peter Weiderud, ordförande i socialdemokratiska broderskapsrörelsen, hävdar i en debattartikel dagen efter att operationen är ovärdig en rättsstat, och får senare medhåll av Daniel Suhonen, chefredaktör för SSU:s tidskrift Frihet.

Hanna Wagenius, omnämnd som möjlig ny ordförande i Centerpartiets Ungdomsförbund, resonerar i samma termer på Newsmill.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Man föreställer sig hur deras operation i Pakistan hade sett ut. Hur dammet rörs upp från marken när specialtränade svenska trupper landar en helikopter i en fientlig omgivning, väller in i bin Ladins villa, duckar undan elden från hans livvakter, övermannar terrorledaren, för honom till helikoptern i handklovar inför förbipasserande och militärer från akademin i närheten som vaknat av propellerljudet och eldgivningen, och ställer honom inför rätta här hemma. Med risk för egna liv och för att bin Ladin kommer undan, tar livet av sig, eller hinner förstöra de hårddiskar som nu istället granskas av amerikanska experter.

  Alltmedan Ceballos, Linde, Palm, Weiderud och Wagenius följer utvecklingen minut för minut på videolänk.

  Eller så är det inte den bilden man har för ögonen när man fördömer dekapiteringen av al-Qaida, och den största segern hittills i kriget mot terrorismen. Snarare inser man att Sveriges plats är att kika ner på den internationella arenan från tryggt avstånd på läktaren, och att recensera händelseförloppet i efterhand.

  Jag frågar Veronica Palm på Twitter hur hon ser på situationer där det inte är ett reellt alternativ att gripa en motståndare som bin Ladin. ”De tror jag inte finns”, svarar hon.

  Timmarna efter nyheten om bin Ladins död toppar svenska tidningar ängsligt med rykten om vedergällningsattacker.

  Tänk om det vore upp till oss att förhindra dem.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X