Annons

Elisabeth Braw:När spionerna flockades på Stockholms gator

Dubbelagenter, landsförrädare och invandrade öststatsflickvänner: kalla kriget bjöd på en hel del dramatik även på svenskt håll, trots – eller kanske tack vare – den påstådda neutraliteten. I en ny bok sammanfattar Wilhelm Agrell den svenska underrättelseverksamheten efter andra världskriget.

Publicerad
Wilhelm Agrells ”Sprickor i järnridån” är en av fyra böcker som är nominerade till Stora fackbokspriset, som tillkännages på torsdag.
Wilhelm Agrells ”Sprickor i järnridån” är en av fyra böcker som är nominerade till Stora fackbokspriset, som tillkännages på torsdag. Foto: Gunnar Menander 

Den 25 juni 1963 greps översten för det svenska flygvapnet, Stig Wennerström, av tre Säpo-män när han vandrade över Riksbron i Stockholm. Det hade framkommit att han försett Sovjetunion med 20  000 sidor med hemlig information om det svenska försvaret. ”Största spionskandalen genom tiderna – Svensk överste i rysk sold under 15 år”, lydde SvD:s rubrik dagen efter gripandet. Ända sedan slutet av 40-­talet hade Wennerström spionerat på Sverige åt den sovjetiska militära underrättelsetjänsten GRU. Säpo hade länge misstänkt översten men hade inga bevis. Först när Wennerströms hushållerska, som lejts av Säpo, hittade en samling hemliga filmrullar gömda i taget fick spionjägarna sina bevis.

Wilhelm Agrells ”Sprickor i järnridån” är en av fyra böcker som är nominerade till Stora fackbokspriset, som tillkännages på torsdag.

Foto: Gunnar Menander  Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons