Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Joel Dahlberg: När slutar butiker vara kontanta med vårt kontantbehov?

Den som vill behålla rätten att betala med kontanter kommer snart att behöva kämpa för den.

SvD Näringslivs serie om det kontantlösa samhället har engagerat läsarna i en sällan skådad omfattning. Vissa kan inte fort nog bli av med kontantsamhället medan ”kontantkramarna” tycker att bankerna forcerar utvecklingen i en takt som samhället i övrigt inte är redo för.

Många har också en principiell invändning mot kortanvändning och det gäller den personliga integriteten; kortköp registreras och det är svårt att veta hur informationen används.

”Med hjälp av denna information kan man kartlägga nästan allt om en person – mitt privatliv är därmed tillintetgjort”, skriver en läsare i ett mejl till redaktionen.

Annons
X

Men hanteringen av kontanter blir sakta men säkert – med lagstiftarens goda minne – allt besvärligare. Fortfarande är det mycket ovanligt att butiker, restauranger och andra affärsinrättningar vägrar ta emot kontanter men det är nog endast en tidsfråga; när kontanternas andel av omsättningen blir tillräckligt liten kommer man inte längre vilja fortsätta med dem.

Frågan är då om en butik verkligen kan vägra att ta emot kontanter? I lagen om Sveriges Riksbank (1988:1385) står att ”Sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken är lagliga betalningsmedel”.

I en dom i Svea hovrätt från 2011 hänvisar man till denna lag och skriver: ”I förarbetena till lagen anges att detta innebär att var och en är skyldig att ta emot sedlar och mynt som betalning”.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Glasklart kan tyckas men ändå inte. I ett samtal med Riksbankens chefsjurist Eric Frieberg framgår att rätten att betala med kontanter tolkas som dispositiv snarare än absolut. Det betyder att den kan kringgås genom ett avtal mellan säljare och köpare.

  Enligt Frieberg räcker det med att en butik sätter upp en skylt med texten ”Inga kontanter” för att kundens rätt att betala kontant ska upphöra. En kund som ska köpa en vara i en sådan butik anses alltså ha accepterat ett avtal om kontantförbud när han eller hon kliver in genom dörren. Manegen är därmed krattad och handeln kan, när man så önskar, helt enkelt vägra ta emot kontanter.

  Än så länge är det här ingen fråga som engagerar allmänheten. Det beror på att få handlare, med undantag för vissa sällansköpsbutiker (som sängkedjan Kungsängen), hittills velat ta steget.

  Men med tanke på de starka krafter – bland annat storbankerna, Riksbanken och riksdagen – som deklarerat att man vill främja utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle är det bara en tidsfråga innan de som vill behålla rätten att betala med sedlar kommer att behöva kämpa för den.

  Testa dig själv! Har du koll på dina pengar?

  QUIZ: Vad kan du om dem på nya sedlarna? quiz.svd.se QUIZ: Vem är det du ser på sedeln? quiz.svd.se QUIZ: Vad kan du om världens valutor? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X