X
Annons
X

När ska överklassen ta ansvar för integrationen?

Sluta skylla segregationen på oss invandrare. Bostadssegregationen är i första hand ett problem för de rika kommunerna. Genom att enbart bygga villor och bostadsrätter utesluts många av oss från de områdena. Det är dags för de rika kommunerna att börja ta ansvar för integrationen genom att öppna upp för fler boende. Bygg fler hyresrätter i Stockholms rikaste kommuner, skriver Seluah Alsaati, ordförande Vänsterpartiet Storstockholm.

Nyligen
rapporterade SvD att endast var tionde nybyggd lägenhet, i länets sex rikaste kommuner, år 2011 var en hyresrätt. En färsk rundringning som Vänsterpartiet gjort visar att trenden ser ut att hålla i sig. I Danderyd, Vaxholm och Täby planeras det under 2013 inte för en enda hyresrätt. I Sollentunas prognos över inflyttningsklara lägenheter för 2013 är endast 52 av 397 hyreslägenheter. I Nacka kommun planeras det under en tid framöver för 3500 lägenheter, av dessa är 510 hyresrätter. Lidingös största byggprojekt sträcker sig över en tioårsperiod och där är endast 220 av 1000 lägenheter hyresrätter.

I den politiska debatten pekas ofta vi invandrare ut som syndabockar för segregationen. Att vi bara skulle välja varandra som grannar. Att vi skulle vägra integreras med andra. Men det är att lägga skulden på fel ställe. Det handlar i grund och botten om klass. Det är inte vårt fel att inkomstskillnaderna ökar. Det är inte vårt fel att bostadspolitiken är ett misslyckande.

Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX Bild 1 av 2

Flygbild över blandad bebyggelse i Akalla. I förgrunden villor och radhus och i bakgrunden flerfamiljshus.

Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X